Sportfiskarna restaurerar Sörmländska åar Svärtaån har återfått sin naturliga variation med större sten i fåran. (Foto: Nils Ljunggren)[/caption] " /> Sportfiskarna restaurerar Sörmländska åar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Sportfiskarna restaurerar Sörmländska åar
Sportfiskarna restaurerar Sörmländska åar

Svärtaån har återfått sin naturliga variation med större sten i fåran. (Foto: Nils Ljunggren)

Pressmeddelande:
På uppdrag av länsstyrelsen i Södermanlands län har Sportfiskarna under sommaren 2013 restaurerat sträckor av Vedaån och Svärtaån strax utanför Nyköping.
Arbetet är en del i ett nationellt projekt som syftar till att förbättra förutsättningarna för den utrotningshotade sötvattensmusslan tjockskalig målarmussla.
– Svärtaåns vattensystem har som många andra vattendrag rensats och rätats genom åren. Det har skapat en likformig miljö där få fiskar trivs och därför fungerar inte heller musslornas livscykel. Typiskt är att vi nästan bara hittar gamla musslor, berättar Helena Herngren på länsstyrelsen i Södermanland.
Helena Herngren leder projektet där Sportfiskarna sedan planerat för- och genomfört de praktiska åtgärderna. Liksom andra så kallade stormusslor, så är den här arten direkt beroende av fisk för att överleva på sikt. Utan rika fiskbestånd och en bra miljö i vattendragen fungerar inte musslornas livscykel där de under en period sätter sig fast och lever som parasiter och ”liftar” på fiskarnas gälar.
– Genom att luckra upp igenslammade grusbottnar, gräva bort tät vegetation och tillföra sten och block i åfåran har vi nu skapat en så bra miljö som möjligt för fisken och bottenfaunan i ån. Förhoppningsvis så hittar vi även nya musslor om några år. Men det kan ta ett tag, musslorna växer långsamt och det kan ta flera år innan de går att hitta. Fisken brukar däremot öka omgående vid sådana här åtgärder. Arter inom vattensystemet som vi hoppas gynna är bland annat id, vimma, grönling, lake och öring, berättar Nils Ljunggren projektledare på Sportfiskarna.
Mer om projektet ”målarmusslans återkomst” finns på: www.ucforlife.se
www.sportfiskarna.se

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta