Sportfiskarna restaurerar Sörmländska åar

Sportfiskarna restaurerar Sörmländska åar

Svärtaån har återfått sin naturliga variation med större sten i fåran. (Foto: Nils Ljunggren)

Pressmeddelande:
På uppdrag av länsstyrelsen i Södermanlands län har Sportfiskarna under sommaren 2013 restaurerat sträckor av Vedaån och Svärtaån strax utanför Nyköping.
Arbetet är en del i ett nationellt projekt som syftar till att förbättra förutsättningarna för den utrotningshotade sötvattensmusslan tjockskalig målarmussla.
– Svärtaåns vattensystem har som många andra vattendrag rensats och rätats genom åren. Det har skapat en likformig miljö där få fiskar trivs och därför fungerar inte heller musslornas livscykel. Typiskt är att vi nästan bara hittar gamla musslor, berättar Helena Herngren på länsstyrelsen i Södermanland.
Helena Herngren leder projektet där Sportfiskarna sedan planerat för- och genomfört de praktiska åtgärderna. Liksom andra så kallade stormusslor, så är den här arten direkt beroende av fisk för att överleva på sikt. Utan rika fiskbestånd och en bra miljö i vattendragen fungerar inte musslornas livscykel där de under en period sätter sig fast och lever som parasiter och ”liftar” på fiskarnas gälar.
– Genom att luckra upp igenslammade grusbottnar, gräva bort tät vegetation och tillföra sten och block i åfåran har vi nu skapat en så bra miljö som möjligt för fisken och bottenfaunan i ån. Förhoppningsvis så hittar vi även nya musslor om några år. Men det kan ta ett tag, musslorna växer långsamt och det kan ta flera år innan de går att hitta. Fisken brukar däremot öka omgående vid sådana här åtgärder. Arter inom vattensystemet som vi hoppas gynna är bland annat id, vimma, grönling, lake och öring, berättar Nils Ljunggren projektledare på Sportfiskarna.
Mer om projektet ”målarmusslans återkomst” finns på: www.ucforlife.se
www.sportfiskarna.se

Annons
AKTUELLT

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...