Idag vann fisken i Ljusnan vilket ger hopp även för andra älvar. (Foto: Diane Keetlae) Idag vann fisken i Ljusnan vilket ger hopp även för andra älvar. (Foto: Diane Keetlae)[/caption] " /> Sportfiskarna: Rimligt att Edeforsens kraftverk rivs ut | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Sportfiskarna: Rimligt att Edeforsens kraftverk rivs ut
Idag vann fisken i Ljusnan vilket ger hopp även för andra älvar. (Foto: Diane Keetlae)

Idag vann fisken i Ljusnan vilket ger hopp även för andra älvar. (Foto: Diane Keetlae)

I slutet av förra veckan avslog Mark- och miljödomstolen Fortums ansökan om att bygga ett nytt kraftverk i Edeforsen i Ljusnan i Hälsingland.
Fortum ville ta bort det gamla kraftverket som slukade 20 m³ vatten och ersätta det med ett som slukar 110 m³, detta i ett Natura 2000-område och i en älvsträcka som är skyddad från vattenkraftutbyggnad enligt miljöbalken.
Domstolen anser att projektet innebär en betydande miljöpåverkan, både under byggskedet och under drift, och avslår ansökan.
– Då kraftverket i Edeforsen är föråldrat och producerar väldigt lite el är det rimliga att det nu rivs ut, kommenterar Sportfiskarnas sakkunniga Christina Lindhagen.

Domen i Edeforsen visar vägen

Domen är särskilt glädjande då elbolaget Jämtkraft nyligen i ett liknande mål fick tillstånd att bygga nytt kraftverk i Långforsen i jämtländska Långan som har ett motsvarande skydd.  Dagens dom visar därmed tydligt att en domstol kan avslå en ansökan om att bygga ett nytt kraftverk i en lagskyddad älvsträcka. Sportfiskarna, Älvräddarna och Kammarkollegiet har överklagat domen som gav Jämtkraft tillstånd att bygga ett nytt kraftverk i Långforsen.
– Dagens dom om Edeforsen ger oss bättre förutsättningar att även stoppa ett nytt kraftverk i Långforsen, avslutar Christina Lindhagen.

Relaterad nyhet från din region
Du kanske även gillar detta