Sportfiskarna: Rimligt att Edeforsens kraftverk rivs ut

Idag vann fisken i Ljusnan vilket ger hopp även för andra älvar. (Foto: Diane Keetlae)

Idag vann fisken i Ljusnan vilket ger hopp även för andra älvar. (Foto: Diane Keetlae)

I slutet av förra veckan avslog Mark- och miljödomstolen Fortums ansökan om att bygga ett nytt kraftverk i Edeforsen i Ljusnan i Hälsingland.
Fortum ville ta bort det gamla kraftverket som slukade 20 m³ vatten och ersätta det med ett som slukar 110 m³, detta i ett Natura 2000-område och i en älvsträcka som är skyddad från vattenkraftutbyggnad enligt miljöbalken.
Domstolen anser att projektet innebär en betydande miljöpåverkan, både under byggskedet och under drift, och avslår ansökan.
– Då kraftverket i Edeforsen är föråldrat och producerar väldigt lite el är det rimliga att det nu rivs ut, kommenterar Sportfiskarnas sakkunniga Christina Lindhagen.

Domen i Edeforsen visar vägen

Domen är särskilt glädjande då elbolaget Jämtkraft nyligen i ett liknande mål fick tillstånd att bygga nytt kraftverk i Långforsen i jämtländska Långan som har ett motsvarande skydd.  Dagens dom visar därmed tydligt att en domstol kan avslå en ansökan om att bygga ett nytt kraftverk i en lagskyddad älvsträcka. Sportfiskarna, Älvräddarna och Kammarkollegiet har överklagat domen som gav Jämtkraft tillstånd att bygga ett nytt kraftverk i Långforsen.
– Dagens dom om Edeforsen ger oss bättre förutsättningar att även stoppa ett nytt kraftverk i Långforsen, avslutar Christina Lindhagen.

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...