Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Uppväxtområden för fisk minskar ständigt i yta i Stockholms skärgård. Foto: Micael Söderman
Sportfiskarna ryter till om olovlig muddring

Olovlig strandexploatering och muddringsingrepp sker kontinuerligt i Stockholms redan hårt utsatta skärgård.
Nästan hälften av alla reproduktionsområden för fisk är idag exploaterade och varje år nyexploateras ungefär en halv procent av kvarvarande miljöer. Nära tätorter är exploateringstakten ännu högre, cirka en procent per år, enligt en undersökning från 2014.
Sportfiskarna anser att,det de kallar ”smygexploateringen” av skärgården måste stoppas. De agerar nu i ett ärende som gäller olovlig muddring i Fållnäsviken där de tidigare anmält, utan att få någon större respons från varken Länsstyrelsen eller Mark- och miljödomstolen. Nu har dock Miljööverdomstolen gett klartecken till att pröva målet.
– Det finns många skäl till att vi vill få rätt om Fållnäsviken. Det är en kraftig urholkning av lagen att man olovligt kan muddra utan någon påföljd. Målet är viktigt eftersom det kan bli prejudicerande då det nu är uppe i högre instans, och det i princip inte finns någon praxis från liknande mål. Det är nu även dags att länsstyrelsen gör sitt jobb som tillsynsmyndighet, säger Christina Lindhagen, sakkunnig på Sportfiskarna.
Läs mer hos Sportfiskarna

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Andersson, Götene SFK, med en präktig lax från Vänern. Frågan är vem som drar den största under årets Kinnekulleträffen? Foto: Privat
Laxfest på Vänern – här kan du se fiskarna!

Kinnekulleträffen är årets största händelse för många trollingfiskare i Sverige. Under lördagen och söndagen kommer båtarna att sprida ut sig på ett glödhett Vänern – som har levererat väldigt mycket lax de senaste veckorna.

Det har rapporterats in många laxar över 10 kilo den senaste tiden, både vilda och sådana som har satts ut som smolt. Det tyngsta exemplet är Marcus ”Wibbe” Weibergs exemplar på hela 13 kilo, som du kan läsa om här.

Frågan är förstås om någon fångar en ännu större fisk under den klassiska tävlingen Kinnekulleträffen, som detta år avgörs som en onlinetävling? På söndag eftermiddag har vi svaret.
Fredrik Andersson i arrangörsklubben Götene SFK hälsar att alla kan följa dramatiken på denna sida, där det kommer att visas bilder på alla inrapporterade fiskar!

Du kanske även gillar detta