Sportfiskarna svarar på remiss om atlantlax

Laxen som resurs nyttjas bäst via sportfiske. (Ill: Stefan Sonesson)

Sportfiskarna:
Sportfiskarna har nyligen lämnat synpunkter på en remiss från NASCO om en plan för bevarandet av atlantlaxen i Sverige 2013-18.
NASCO (North Atlantic Salmon Conservation Organization)har till uppgift att bevara och skydda atlantlaxen i hela dess utbredningsområde.

Kort om planen:

Förslaget till ny plan föreslår bland annat en produktionspotential för smolt på minst 75 % för de 23 laxförande älvarna på Västkusten. Något Sportfiskarna ser som problematiskt då det idag saknas underlag för detta. Sportfiskarna anser att målet bör vara att komma så nära 100 % som möjligt. Ett annat viktigt förslag i planen är en total fångstrapportering av atlantlax, något Sportfiskarna helt ställer sig bakom. Vad gäller hot mot atlantlaxen vill Sportfiskarna poängtera vikten av kontinuerlig kalkningsverksamhet som inte riskerar att spoliera decennier av kalkning och att även gränsvärden för toxiskt aluminium skall vägas in i målen för kalkningsverksamheten.

Sportfiske bästa sättet att utnyttja resursen
Sportfiskarna menar att sportfiske är det bästa sättet att nyttja laxen ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Genom sportfisket i älvarna ökar den sociala kontrollen att fiskeregler efterlevs, fiskevård och tillsyn vid vattnen. Sportfiskare är den kategori av intressenter som frivilligt föreslår fångstbegränsningar av det egna fisket.

Sportfiskarna anser att bevarandet av laxen är starkt kopplat till nyttjandet av den. Att laxen har ett kommersiellt och samhällsekonomiskt värde ökar intresset att bevara den i förhållande till om den enbart har ett värde ur biologiskt mångfaldsperspektiv.  Ett starkt engagemang kring tillsyn, fiskevårdsarbete och kontroll sker med ideella insatser med förhoppning att både nu och i framtiden kunna fiska lax.

Laxen bör förvaltas utifrån de skilda bestånd som de utgör där varje naturproducerande bestånd kan vara genetiskt unikt. Det innebär att fiske och dess reglering sker utifrån de skilda beståndens status. Fiske skall därför inte ske på blandade bestånd där dess ursprung inte kan skiljas. Laxens livscykel är komplex och dess bevarande måste därför ses som en integrerad förvaltning med gemensam syn internationellt.
Läs Sportfiskarnas remissvar här.

Annons
AKTUELLT

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...