Just nu:
Annons

Nyheter

2 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Sportfiskarna ser uppenbara risker för försök till fusk när det förekommer höga prissummor i rekordtävlingar.
Sportfiskarna är emot pengastinna rekordtävlingar

Sportfiskarna samarbetar inte med rekordtävlingar med stora prissummor. Det låter nu Sportfiskarna meddela för att räta ut eventuella frågetecken.

Sportfiskarna redogör inte exakt varför de går ut med detta kungörande just nu, men mellan raderna handlar det troligtvis om en aktuell rekordtävling, där det utlovas 1 miljon kronor till den som slår det svenska rekordet på abborre, vilket lyder 3,150 kilo.

Sportfiskarna ser uppenbara risker för försök till fusk när det förekommer höga prissummor i rekordtävlingar, och att detta kan hamna i deras knä eftersom de godkänner alla svenska rekord. Rent hypotetiskt skulle någon kunna försöka öka vikten hos en fisk genom att stoppa in blykulor eller liknande, i hopp om att komma åt prispengarna.

Viktigt med objektivitet
”Vi vill förtydliga Storfiskregistret och förbundets roll vid godkännandet av nya svenska sportfiskerekord. Sportfiskarna samarbetar inte med rekordtävlingar med stora prissummor. Sportfiskarna godkänner svenska sportfiskerekord. För detta arbete har förbundet en särskild kommitté av sakkunniga som granskar rekordansökningar, kontrollerar vågar med mera och godkänner eller avslår rekordfiskar. Det är såklart viktigt att denna verksamhet är objektiv och helt frikopplad från kommersiella verksamheter, exempelvis som rekordtävlingar med stora prissummor, som potentiellt skulle kunna påverka bedömningen”, skriver de i kungörandet.

Här på Sportfiskarnas hemsida kan du läsa mer.

Relaterad nyhet från din region
18 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta