Sportfiskarna vill ha fler karpvatten runt Stockholm

18,35 kilo karp från Mörtsjön i Täby. Fler karpvatten runt Stockholm är efterfrågat. (Foto: Troféfisken)
18,35 kilo karp från Mörtsjön i Täby. Fler karpvatten runt Stockholm är efterfrågat. (Foto: Sportfiskarna)

Fler karpvatten är en av de åtgärder Sportfiskarna Region Mälardalen planerar för att förbättra det regionala sportfisket.
Sportfiskarna Region Mälardalen har nyligen färdigställt en ny fiskevårdsplan för de 40-tal vatten som ingår i Sportfiskekortet. Förutom klassiska fiskevårdsåtgärder som risvasar prioriteras enhetliga fiskeregler, mer fisketillsyn, miljögiftsundersökningar, samt ett förbättrat sportfiske.
Sportfiskekortet är ett mycket prisvärt fiskekort som tillgängliggör fiske för allmänheten i ett 40-tal vatten i Stockholmsregionen, från Södertälje i söder till Täby i norr. I flera av de sjöar som ingår finns god chans att fånga stora fiskar av arter som abborre, gädda, gös, karp och sutare. Genom att sjöarna ingår på samma fiskekort möjliggörs även en samordning av fisketillsyn och fiskevård. Fler karpvatten är mycket efterfrågat i regionen.
– Fler karpvatten är en av de åtgärder vi ser som viktiga för att förbättra sportfisket lokalt. Att under kontrollerade former plantera ut karp i fler lämpliga vatten kan även stävja de illegala utplanteringar som har skett i många sjöar, kommenterar Victor Söderberg, Sportfiskarna.
Sportfiskarna har som ambition att skapa minst fyra nya karpvatten runt om Stockholm. Problematik som kan kopplas till karpfiske som nedskräpning, slitage på mark, tältning på samma plats under flera dygn ska utredas innan etableringen.
– Vi tänker oss att bilda en rådgivande grupp med Länsstyrelsen, Sportfiskarna och intresserade karpfiskare i länet. Karpfiskegruppen kan peka ut vilka vatten som är mest intressanta ur karpfiskesynpunkt och hur konflikter kopplade till karpfisket kan undvikas, berättar Victor Söderberg, Sportfiskarna.

Fisketillsyn viktig för sportfisket

En effektiv fisketillsyn motverkar illegalt nätfiske och enhetliga fiskeregler med uttagsfönster och fångstkvot möjliggör ett mer långsiktigt hållbart sportfiske. Sportfiskarna Region Mälardalen har idag ett 80-tal fisketillsynsmän som sköter tillsynen på Sportfiskekortets sjöar. Varje år utbildas nya tillsynsmän vid kurstillfällen vår och höst. Tillsynsmännen som är indelade i lokala tillsynsgrupper arbetar helt ideellt, oftast gör de tillsyn på vatten som de själva fiskar i, vilket gör att de även kan ge praktiska tips och information om fisket i sjöarna.
– I exempelvis Lillsjön i Bromma har vi infört fredningstid för att skydda lekande fisk från 15 maj till 15 juni. Vi har även intensifierat fisketillsynen runt sjön och kanalen ut till Mälaren. Nyligen konfiskerades tre nät i kanalen vid en nattlig tillsynsrunda vilket säkerligen räddade ett antal lekgösar, berättar Victor Söderberg.

Miljögiftsundersökningar

Sportfiskarna Region Mälardalen samarbetar med Länsstyrelsen i Stockholms län med en miljögiftsundersökning av bottensediment och fisk från Sportfiskekortets vatten. Syftet är dels att kartlägga förekomsterna av miljögift och eventuella kvarvarande utsläppskällor, dels att kunna ge uppdaterade och välgrundade kostråd. Förutom några små skogsvatten på Södertörn är det generellt dock inga problem med en normalkonsumtion av fisk från Sportfiskekortets vatten.
Läs fiskevårdsplanen här.
Läs mer om Sportfiskekortet här.

Publicerad: 25 April 2014
Av: Morgan Fihn

Intressanta fiskeprylar från vår butik:

Kinetic X-Run 6000-BR baitrunner
Rek. 599 kr 459 kr