Havs- och vattenmyndigheten har presenterat sitt förslag för årets yrkesfiske efter östersjölax. Sportfiskarna har vissa synpunkter. " /> Sportfiskarna vill stärka skyddet för svaga laxälvar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Olika älvar har väldigt olika status på sina laxbestånd. Foto: Martin Falklind
Sportfiskarna vill stärka skyddet för svaga laxälvar

Havs- och vattenmyndigheten har presenterat sitt förslag för årets yrkesfiske efter östersjölax. Sportfiskarna har vissa synpunkter.
Även i år ges möjlighet till dispens för en tidig start för laxfiske i Västernorrlands- och Västerbottens län vilket riskerar att fånga den tidigt vandrande vildlaxen. Sportfiskarna anser att detta inte är förenligt med HaV:s mål att skydda de svaga laxbestånden i exempelvis Lögdeälven, Piteälven, Råneälven, Åbyälven, Rickleån och Sävarån.  HaV föreslår i år även en ökad andel fångst av vildlax i Bottenviken.
– Sportfiskarna anser att skyddet för de svagaste laxälvarna måste förstärkas ytterligare och att länsstyrelsen i Västerbotten och Västernorrland omedelbart ska upphöra med att ge dispens för en tidig start på laxfisket, kommenterar Glenn Douglas, Sportfiskarna Region Norr.
Läs hela artikeln här.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta