"Småskalig" vattenkraft kan låta oskyldigt, men per producerad kilowattimme, är miljöpåverkan förhållandevis stor.  Foto: Markus Lundgren "Småskalig" vattenkraft kan låta oskyldigt, men per producerad kilowattimme, är miljöpåverkan förhållandevis stor.
Foto: Markus Lundgren[/caption] " /> Sportfiskarna vill villkora elcertifikaten | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Sportfiskarna vill villkora elcertifikaten
"Småskalig" vattenkraft kan låta oskyldigt, men per producerad kilowattimme, är miljöpåverkan förhållandevis stor.  Foto: Markus Lundgren

”Småskalig” vattenkraft kan låta oskyldigt, men per producerad kilowattimme, är miljöpåverkan förhållandevis stor.
Foto: Markus Lundgren

Du som elkund betalar för den miljöskadliga, småskaliga vattenkraften via din elräkning! Detta faktum vill nu Sportfiskarna göra folk uppmärksamma på.
Småskalig vattenkraft blir lönsam genom bidrag och kan fortsätta existera trots att den ger marginellt med el och förstör ekosystemen i de rinnande vattnen. Sportfiskarna har nyligen lämnat synpunkter på en remiss angående den översyn av elcertifikatsystemet som för tillfället sker.
– Vi anser även att ny vattenkraft inte ska tilldelas elcertifikat då tillskottet av elproduktion är avsevärt lägre i förhållande till skadorna på miljön. Ett annat skäl är att detta uppmuntrande av nyexploatering av vattendrag strider mot EU:s vattendirektiv, berättar Christina Lindhagen.

Maria Ålander

Mer om vattenkraft, se Älvräddarnas film ”Kampen om älvarna”
httpv://www.youtube.com/watch?v=VYvhsYpi-mI

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta