Sportfiskarnas Fiskevårdsfond gör skillnad

Skeboåns Sportfiske fick 15 000 kronor för biotopvård i Skebroån. (Foto: Bengt Olsson)

Skeboåns Sportfiske fick 15 000 kronor för biotopvård i Skebroån. (Foto: Bengt Olsson)

Varje år arbetar 100 000 sportfiskare mer än 900 000 ideella dagar med fiske- och vattenvård. Det motsvarar nästan tio naturvårdsverk eller 15 heltidsanställda i varje kommun. De pengar staten skjuter till räcker inte. I år delar Sportfiskarna därför ut 200 000 kr för att stötta detta ideella fiskevårdsarbete.
Bland de 18 projekt som tilldelats bidrag ur Sportfiskarnas Fiskevårdsfond 2014, hittar man bland annat biotopvård i Skeboån, undersökning av möjligheter för fria vandringsvägar i Lagan, och utplacering av ståndstenar i Stockholms Ström.
– En effektiv fiskevård krävs för många fiskbestånd och för naturvården men också för sportfiskets framtid i Sverige. Det är en av våra bredaste folkrörelser med miljoner utövare. Det är också en växande näring som omsätter miljarder och sysselsätter många, säger Sportfiskarnas generalsekreterare Stefan Nyström.
Sportfiskarna anser att det behövs mer pengar till fiskevården och att de pengar staten skjuter till är otillräckliga. I år inkom ansökningar för mer än 500 000 kr till fiskevårdsfonden. Mer resurser till fiskevård skulle vara positivt för både hotade fiskbestånd och för sysselsättningen.
www.sportfiskarna.se

2014 års bidragsmottagare är:
Biosfärområde Kristianstads Vattenrike – Hur kan vi hjälpa laxen i Helgeå.
– Tångasjöns intresseförening – Utsättning av mört i Tångasjön.
– Norrtälje Sportfiskare – Bidrag för informationstavlor vid Norrtäljeån.
– Flugfiskesektionen Götene Sfk – Biotopvård i Mariedalsån.
– Enångers Fiskeklubb – Fortsatt biotopvård i Enångersån och dess källflöden.
– Fk Strömstararna Stockholm – Bidrag till klubbens öringfond / Utökat bidrag till ståndstenar i Stockholms ström.
– Sportfiskarnas regionkontor Mälardalen – Återintroduktion av gös i Rönningesjön.
– Gamleby Sfk – Biotopvård i Gamlebyån.
– Linnefors Sfk – Byte av tak kläckhus.
– Sällskapet Sportfiskare i Göteborg / Stenungsunds Sfk – Öring- /regnbågskläckning.
– Skeboåns Sportfiske – Biotopvård i Skeboån.
– Täby Fvof – Biotopvård i Ullnaån.
– Spf Hallandsdistrikt – Undersöka möjligheterna till fria vandringsvägar i Lagan.
– Nordanstigs Fvo – Fiskevårdsarbete i Harmångersån.
– Rädda Valleviken ideella förening – Projekt rädda Valleviken.
– Nedre Gavleåns Fvof – Gösen åter i Gavleån.
– Struven-Stora Le Fvof – Biotopvård i Holmerudsälven, samt återställande av fiskvägar.
– Hjulsjö-Grängshyttans Fvof – Förstudier för att skapa fria vandringsvägar i Lankälven.

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...