Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Sportfiske är kultur

På tisdag drar årets Kulturkalas i gång i Göteborg. Under de sex dagar kalaset pågår kan man prova att fiska i det fiskrika Vallgravsvattnet.
Det är Sportfiskarna i Göteborg som bjuder på en kulturupplevelse i form av sportfiske. Här kan man fånga allt från mört till lax och havsöring, även om de sista är lite lurigare.
Göteborgs inre vatten är en fantastisk tillgång för stadsborna och bjuder fiske under i stort sett hela året. Sportfiskarna har på ett föredömligt sätt tagit till vara den möjligheten. Och att se fiske på programmet till ett kulturkals glädjer, för visst är sportfiske kultur!
För mer info klicka klicka HÄR
Anders Nicander

Pröva sportfiske på Göteborgs kulturkalas. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta