[/caption] " /> Sportfiskeförbundet missnöjda med nya trollingreglerna | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Sportfiskeförbundet missnöjda med nya trollingreglerna

Debatten om vildlax blossade upp redan efter Bornholm Trolling Masters för två veckor sedan. Nu presenterar HaV nya regler för trollingfisket. (Ill: Sonesson)

Havs- och vattenmyndigheten beslutade nyligen om nya regler för fisket efter lax i Östersjön. Endast fenklippt lax får behållas när det gäller trollingfisket. ”Vi vill stärka skyddet mot vildlaxen”, säger HaV. ”Diskriminering mot trollingfiske” säger Sportfiskarna.
– Tyvärr lyssnade inte HaV på Sportfiskarnas förslag om att införa enhetliga fångstbegränsningar för östersjölax i hav och älv, det vill säga en lax med fettfena per fiskare och dygn. HaV har nu inte tagit hänsyn till att trollingfisket är en betydelsefull regional näring, säger Sportfiskarnas generalsekreterare Stefan Nyström.

Sportfiskarna menar att risken finns att delar av det svenska trollingfisket flyttar över till danska hamnar och regleringen då får liten effekt. Man hade mer gärna sett ett förslag där det hade det funnits möjlighet för diskussioner med Danmark om en harmonisering av reglerna – och menar att det hade varit det bästa för såväl laxen som för trollingfisket och fisketurismnäringen.

Vill skydda hotade bestånd
HaV säger sig vilja skydda de svaga bestånd som finns i ett flertal svenska älvar och hänvisar till Internationella havsforskningsrådet, ICES, som varnar för en försämring av flera bestånd under kommande år.
– Genom beslutet att endast tillåta fångst av odlad fettfeneklippt lax i trollingfisket ökar skyddet av den vilda laxen i fisket i Östersjön säger Håkan Carlstrand, utredare vid HaV.
I södra Östersjön sker fisket i områden där lax från bestånd av vilda och odlade individer växer upp. HaV pekar på svårigheten med att skilja en vildlax från ett hotat bestånd med en individ från ett mer välmående bestånd. Eftersom all odlad svensk lax som sätts ut ska märkas genom att fettfenan tas bort är det möjligt att när den fångas skilja denna odlade lax från annan lax.

Debatten om vildlax blossade upp redan efter Bornholm Trolling Masters för två veckor sedan. Så här skrev vi då.
Sportfiskarnas pressmeddelande hittar du här.
Läs även de nya laxreglerna från HaV.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Drönarfiske kan vara helt okej vid vissa vatten, anser några läsare. Foto: Aaron Burden
Drönarfiske: Så tycker läsarna om omstridda metoden

Både ris och ros. Ämnet drönarfiske har skapat ett stort engagemang hos våra läsare, och metoden får dels kritik och beskrivs som onödig, samtidigt som den kanske är helt ok vid vissa förhållanden.

Fiskejournalen lyfte frågan om drönarfiske för en tid sedan, med anledning av att den fått skarp kritik i bland annat Sydafrika, där flera aktörer tycker att det hela har skenat iväg bortom kontroll.

Både sportfiskare och andra tycker att myndigheterna måste skapa ett regelverk kring företeelsen.
Men det är skillnad på vatten och vatten, poängterar våra läsare.

Här nedan kan du läsa vad några av dem anser om drönarfiske. Här hittar du artikeln som vi skrev i ämnet. Gå gärna in på vår Facebook och kommentera.

Fiske Gustav Nörd

”Med tanke på att en hyfsad drönare kostar 10–20 tusen och inte sällan hamnar i vattnet så känns inte eventuellt ökat fisketryck i svenska vatten på grund av drönare som något problem. I förhållande med alla andra miljöproblem verkar detta vara ett ”icke-problem. För de som gillar teknik är det kul”.

 

Roger Lundkvist
”Jag tror ju inte det kommer krylla av drönarfiskare. Men vem vet. Däremot skulle jag bli sjukt irriterad om man står på ett ställe och fiskar och så kommer en drönare och fiskar precis framför, styrd av någon ett par hundra meter därifrån.”

David Sadri
”Det funkar dåligt är min spontana tanke. Ett bättre förslag är att skapa automatiserade drönare och AI för att bevaka vatten, rengöra vatten, neka säl och skarvtillgång till ett vatten och så vidare”.

Fredrik Segerman
”Har varit ner ett par vändor i Sydafrika och guiderna jag anlitat har alla haft drönare. Jag kan förstå att det gör skillnad på hur man kommer åt bestånden nere längs False Bay och egentligen hela den första sträckan av Indiska Oceanen öster om Godahoppsudden och upp mot Mocambiques kust. Här gör ett kast på 100 meter kontra en drönarledd betesplacering 300–400 meter ut all skillnad i världen, då man lyckas ta sig förbi revkanten där vågorna bryter”.

Christopher Saarinen
”Vi behöver inte mer skräp och oljud i naturen”.

Michael Nyström
”Är inget riktigt fiske men det finns många sätt att göra det på som är tvivelaktigt så, varför inte”.

Du kanske även gillar detta