Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
Agneta Brunell konstaterar att Sportfiskemässan ställs in även nästa år.
Sportfiskemässan jobbar på för 2021 – trots krisen

Sportfiskemässan fick liksom många andra stora evenemang ställas in detta år på grund av pandemin. Nu befinner sig stora delar av mötesbranschen i fritt fall, men arrangörerna bakom Sportfiskemässan jobbar för att den ska göra snabb comeback.

Regeringen har öppnat för undantag när det gäller restriktionen av folksamlingar med max 50 deltagare, och det gäller då publikverksamheter som idrotts- och kulturevenemang. Däremot så lämnas det inget besked om mötesbranschen.
Stockholmsmässan, Svenska Mässan Gothia Towers, Easyfairs och Elmia AB vädjar nu om en chans att få visa på att kapacitet finns för att öppna upp för säkra mötesplatser.
– Alla som är verksamma inom mötesbranschen har full respekt för att individens och samhällets säkerhet går först. Vi hade dock hoppats på ett betydligt mer pragmatiskt besked, där fokus ligger på hur väl man kan implementera och upprätthålla säkerhetsåtgärder, säger Carin Kindbom, vd och koncernchef på Svenska Mässan Gothia Towers, i ett pressmeddelande.
– Nu måste vi få ett snabbt svar om lättnader, annars blir även 2021 drabbat och det vore ödesdigert, konstaterar hon.

FISKEINTRESSET VÄXER

Mässgeneralen för Sportfiskemässan, Agneta Brunell, håller alla tummar för att det ska gå vägen.
– Vi jobbar på som om allt är som vanligt – men givetvis finns det en risk att även våren drabbas av covid-19. Jag håller tummarna att det blir av, många nya utställare är intresserade och intresset för sportfisket känns enormt just nu, säger hon till Fiskejournalen.

Relaterad nyhet från din region
51 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Finns det något hopp för Östersjötorsken? Ja, det hoppas aktörerna kring den nya forskningsstationen på Gotland. Foto: Laurence
Här är den nya vaggan för krisande Östersjötorsken

Många torskvänner riktar nu blickarna mot Gotland, där det pågår ett projekt som kan bli Östersjötorskens räddning. Sportfiskarna har nämligen fått de första torskarna levererade till sin forskningsstation Ar.

Det är SLU:s forskningsskepp Svea som kommit med en last, som kan visa sig vara sällsynt värdefull för Östersjöns ekosystem. Det handlar om 150 torskar, som till det yttre verkar vara i god kondition. De kommer nu att vara en levande del av demonstrationsprojektet ”ReCod-utsättning av småtorsk i Östersjön”.
Värd för projektet är Uppsala universitet, i samarbete med stiftelsen BalticWaters2030 och Sportfiskarna.

Förhoppningen är att de aktuella torskarna ska bli föräldrar till många yngel, som kommer att få simma ut i havet när de är redo. Sportfiskarnas projektledare Lars Vallin fick påhälsning av TV4 när torskarna släpptes ut i bassängerna.

– Tricket i det här projektet är att försöka knuffa torskens utveckling förbi äggstadiet som är en flaskhals. I forskningsstationen kommer äggen att utvecklas till yngel i de svarta behållarna i ett kylrum, berättar han i intervjun.

Här kan du se hela inslaget!

Du kanske även gillar detta