För EU:s politiker och tjänstemän har sportfiske tyvärr hittills varit en ickefråga. Nu blir det förhoppningsvis ändring. " /> Sportfisket får ett forum i EU | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
När det tidigare diskuterats fiske i EU, har det uteslutande handlat om yrkesfiske. Förhoppningsvis kommer sportfiske upp på agendan nu.
Sportfisket får ett forum i EU

För EU:s politiker och tjänstemän har sportfiske tyvärr hittills varit en ickefråga. Nu blir det förhoppningsvis ändring.
Nyligen skedde det officiella öppnandet av ”Forum för sportfiske och vattenmiljö” i Europaparlamentet. Forumets första möte handlade om varför man måste diskutera sportfiske, kopplat till ekonomi, miljö och landsbygdsutveckling. Det var också första gången flera ledamöter av Europaparlamentet hade möjlighet att utbyta åsikter med företrädare för sportfiskets lobbyorganisation European Anglers Alliance (EAA) och den europeiska redskapsbranschens företrädare European Fishing Tackle Trade Association (EFTTA).
Evenemanget leddes av ordföranden i forumet, EU-parlamentarikern Norica Nicolai. EAA:s styrelseledamot Mike Heylin och EFTTA:s VD Jean-Claude Bel.

Relaterad nyhet från din region
33 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Se upp för gösar med sändare i Hjälmaren. Foto: Martin Engström, Länsstyrelsen.
Släpp tillbaka gösar med sändare – forskning pågår!

Just nu simmar 90 gösar omkring i Hjälmaren med en sändare på sig. Forskarna vill nämligen veta hur de rör sig, både i jakten på föda och lekplatser.

Det är forskare vid SLU som tillsammans med Länsstyrelsen ska kartlägga Hjälmargösens förehavanden. Syftet är att förvaltningen av gösen och gösfisket i sjön ska kunna bedrivas så bra som möjligt.
Gösen är inte bara en populär sportfisk utan även en uppskattad matfisk, och målet är att kunna förena dessa två intressen utan att beståndet tar skada.

– Gösen är en uppskattad matfisk, som är eftertraktad av både det kommersiella och rekreationella fisket. Trots detta vet vi fortfarande lite om dess ekologi och beteende, säger Gustav Hellström, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.
Med anledning av projektet så finns det anledning för fritidsfiskare att vara uppmärksamma, eftersom de uppmanas släppa tillbaka märkta gösar i vattnet igen, om en sådan skulle fångas.
Här kan du läsa mer om projektet!

Du kanske även gillar detta