" /> Sportfisket i Öresund är värt en halv miljard | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Många tycker om att fiska i Öresund, bland annat under hösten då sillen går till. Foto: Anders Nicander
Sportfisket i Öresund är värt en halv miljard

I Öresunds trålfria vatten trivs mängder av fiskar och sportfiskare. I en rapport från Öresundsvattensamarbetet framgår det att sportfisket kan vara värt en halv miljard kronor per år.

Öresundsvattensamarbetet är ett samarbete mellan de svenska och danska kommuner och län som omger Öresund. I en 70-sidig rapport som Sportfiskarna tagit del av framgår det bland annat att Öresunds djupvatten kan hålla en oceanisk salthalt, att hela 155 arter har dokumenterats i Öresund och inte minst – att sportfisket kan vara värt en halv miljard svenska kronor per år.

”Mycket imponerande och givetvis värdefullt för alla beslutsfattare att få faktiska värden svart på vitt”

–Mycket imponerande och givetvis värdefullt för alla beslutsfattare att få faktiska värden svart på vitt.  Även om det är omöjligt att få exakta siffror så är det här en bra fingervisning av det stora värde som lilla Öresunds trålningsfria ekosystem genererar, säger Sportfiskarnas fiskevårdschef Markus Lundgren.

Rapporten är nu under slutlig granskning och kommer att tryckas i februari.

Läs mer här.

 Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta