Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket i Skåne växer. Foto: Robert Westin
Sportfisket i Skåne fortsätter att öka under pandemin

I likhet med andra län så har även sportfisket i Skåne sett en kraftig uppgång under pandemin. Sportfiskarna Skåne har satt rekord under flera månader i rad i fiskekortsförsäljning.

De skånska sportfiskeklubbarna har sett en kraftig ökning av antalet sålda fiskekort jämfört med en normal vår och sommar.

Sportfiskarna Skåne driver en sportfiskeanläggning vid Björkadammen utanför Sjöbo. Där har man slagit rekord i antalet besökare.

– Om man tar april månad så brukar vi sälja fiskekort för cirka 30 000 till 40 000 kronor. I april i år sålde vi för över 70 000, säger Sture Eriksson, ordförande i Sportfiskarna Skåne, till SVT.

Hos Sportfiskarna Skåne hoppas man på att det ökade fiskeintresset håller i sig och medför nya medlemmar till länets sportfiskeklubbar.

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta