Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Robert Westin
Hinder för fisk och fiskare. När kraftverken i Rönne å rivs får fisken fri passage och fisketurismen kan utvecklas. Här kraftverket vid Forsmöllan. Foto: Lars Svendsen Fotografier
Sportfisket, laxen och ålen vinnare när kraftverk runt Klippan rivs

I Rönne å står tre vattenkraftverk som skall rivas. Nu har forskare provfiskat ån och dom kan konstatera att bland annat laxen och ålen blir de stora vinnarna när ån öppnas upp.

Under sommaren 2019 genomförde forskare från Lunds universitet provfiske i Rönne å. Syftet med provfisket var att fastställa vilka arter som finns i ån men också att man skall kunna se vilka förändringar som sker efter att vattenkraftverken är borta.

– De arter som kommer att tjäna mest på att kraftverken försvinner är de havsvandrande fiskarna. Lax, havsöring men också ålen kommer att gynnas, säger Anders Persson, akvatisk ekolog vid Lunds universitet, till SVT.

Under många år har kraftverken utgjort ett hinder för den här typen av fiskar att vandra uppströms. Ett av målen med rivningarna är att skapa ett bättre sportfiske som då kommer kunna ge inkomster för företag i kommunen.

För den utrotningshotade ålen så innebär det att den kommer att kunna vandra obehindrat, hela vattensystemet blir tillgängligt.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Andreas Hagström tar över rodret på Beason båtar efter Peter Hedqvist. Foto: Privat
Fiskeprofil blir ny kapten på klassiskt båtföretag

Båtbranschen rider på en framgångsvåg, och både nya och gamla aktörer tar utvecklingen framåt. Nu står det klart att klassiska Beason Båtar får en ny ägare, nämligen i form av Andreas Hagström från Mariestad.

Andreas tar över efter Peter Hedqvist, som styrt skutan på Beason Båtar sedan 2006. Han kommer dock att vara kvar inom företaget, både med att bygga båtar och ta fram nya båtmodeller tillsammans med Andreas.
– Inom kort kommer vi presentera en modell som fyller ett hålrum i det nordiska sportfisket, meddelar Andreas Hagström.

Det ska tilläggas att Andreas Hagström, som är ett välkänt namn inom trollingkretsar, sedan tidigare driver Mariestads Marina. Enligt dem själva är intresset för välbyggda sportfiskebåtar som tål det nordiska klimatet stort, att och Beason är många sportfiskares ”drömbåt”.

Du kanske även gillar detta