Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Sportfisketurism i Strömsund

Den 25 augusti till den 1 september var tio lettiska sportfiskare i Rossöns-Rörströmsälvens fiskevårdsområde för att testfiska gädda. Det är genom länsstyrelsen i Jämtland projektet ”Utveckling av fiskeområden 2012-2014” denna resa har arrangerats. Syftet är att marknadsföra och sälja gäddfiske i regionen.
Strömsunds kommun var först ut som pilotområde för projektet för att utveckla sportfisketurismen i glesbygden. Tio lettiska sportfiskare, varav flera är landslagsfiskare i spinnfiske, besökte nyligen Rossön/Rörströmsälven för att inventera, statistikföra samt fotografera det fiske de upplever.
– Vi kan se att det finns förutsättningar för att utveckla gäddfiskeprodukter i området. Vi ser att rätt produkter fungerar på en internationell marknad. Kan man hitta rätt personer med bra boende och få möjligeter att bjuda upp rätt målgrupper, så är man på god väg. Lyckas man dessutom kombinera det med en professionell försäljning, så är förutsättningarna än större, säger en av projektledarna Greger Jonsson Salmo Lapland AB.

– I Strömsund har vi stora förutsättningar när det gäller bland annat gäddfiske och nu får några av våra arrangörer möjlighet att få sina produkter prövade, säger Anna Gillgren turistchef Strömsunds kommun.
Den 5-6 oktober kommer en tjeckisk agent till länet för att kolla upp presumtiva gäddfiskeprodukter för tjeckisk-slovakisk marknad.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta