Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Sportfisketurism i Strömsund

Den 25 augusti till den 1 september var tio lettiska sportfiskare i Rossöns-Rörströmsälvens fiskevårdsområde för att testfiska gädda. Det är genom länsstyrelsen i Jämtland projektet ”Utveckling av fiskeområden 2012-2014” denna resa har arrangerats. Syftet är att marknadsföra och sälja gäddfiske i regionen.
Strömsunds kommun var först ut som pilotområde för projektet för att utveckla sportfisketurismen i glesbygden. Tio lettiska sportfiskare, varav flera är landslagsfiskare i spinnfiske, besökte nyligen Rossön/Rörströmsälven för att inventera, statistikföra samt fotografera det fiske de upplever.
– Vi kan se att det finns förutsättningar för att utveckla gäddfiskeprodukter i området. Vi ser att rätt produkter fungerar på en internationell marknad. Kan man hitta rätt personer med bra boende och få möjligeter att bjuda upp rätt målgrupper, så är man på god väg. Lyckas man dessutom kombinera det med en professionell försäljning, så är förutsättningarna än större, säger en av projektledarna Greger Jonsson Salmo Lapland AB.

– I Strömsund har vi stora förutsättningar när det gäller bland annat gäddfiske och nu får några av våra arrangörer möjlighet att få sina produkter prövade, säger Anna Gillgren turistchef Strömsunds kommun.
Den 5-6 oktober kommer en tjeckisk agent till länet för att kolla upp presumtiva gäddfiskeprodukter för tjeckisk-slovakisk marknad.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta