Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
Tänt var det här! SVT visar hur sprängfiske går till. Foto: Från SVT
Sprängfiske – en laddad metod för att rädda fiskbestånd

Ja, ni läste rätt i rubriken. På vissa håll sprängs det faktiskt fisk för att rädda beståndet – bland annat längs Upplandskusten. Och det är inte så brutalt som det kanske låter

Det är Länsstyrelsen i Uppsala län och Upplandsstiftelsen som tillsammans genomfört sprängningar utanför bland annat Karlholm, och syftet är att undersöka hur fiskbeståndet mår, hur motsägelsefullt det än kan låta. 

Sprängfiske kräver både särskilt tillstånd och utbildning, och en av dem som har båda dessa är Johan Persson på Upplandsstiftelsen. För SVT visar han hur sprängningen går till, vilket ni kan se ett inslag om här. 
Enligt länsstyrelsen är metoden väl beprövad och skadar inte bestånden på något betydande sätt, utan det är bara en bråkdel som tar stryk. 

Vid årets sprängfiske är de på jakt efter årets skörd av abborre, gädda och mörtfiskar, och i inslaget konstaterar de att förekomsten av gädda i det aktuella området var ganska dystert.

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta