Annons
Sprängfiske – en laddad metod för att rädda fiskbestånd | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Lundin
Tänt var det här! SVT visar hur sprängfiske går till. Foto: Från SVT
Sprängfiske – en laddad metod för att rädda fiskbestånd

Ja, ni läste rätt i rubriken. På vissa håll sprängs det faktiskt fisk för att rädda beståndet – bland annat längs Upplandskusten. Och det är inte så brutalt som det kanske låter

Det är Länsstyrelsen i Uppsala län och Upplandsstiftelsen som tillsammans genomfört sprängningar utanför bland annat Karlholm, och syftet är att undersöka hur fiskbeståndet mår, hur motsägelsefullt det än kan låta. 

Sprängfiske kräver både särskilt tillstånd och utbildning, och en av dem som har båda dessa är Johan Persson på Upplandsstiftelsen. För SVT visar han hur sprängningen går till, vilket ni kan se ett inslag om här. 
Enligt länsstyrelsen är metoden väl beprövad och skadar inte bestånden på något betydande sätt, utan det är bara en bråkdel som tar stryk. 

Vid årets sprängfiske är de på jakt efter årets skörd av abborre, gädda och mörtfiskar, och i inslaget konstaterar de att förekomsten av gädda i det aktuella området var ganska dystert.

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Forskare och myndighet är oense kring vad som orsakar fiskdöd i exempelvis Ljungan.
Stor oenighet: Vad orsakar egentligen fiskdöden?

Tiaminbrist, sjukdomar som återkommer med jämna mellanrum eller högre temperaturer? Det råder oenighet kring vad som orsakar fiskdöd i de svenska Östersjöälvarna. Även myndigheter och forskare är oense.

Återigen går larmen om döda och sjuka fiskar i svenska älvar, även om det faktiskt rapporteras om låg dödlighet i vissa vatten, till exempel Råneälven.
Mest i fokus har Ljungan hamnat, där Fiskejournalen redan rapporterat om döda havsöringar och oroliga sportfiskare.
Frågan är då vad som orsakar fiskdöden? Statens veterinärmedicinska anstalt menar att en av orsakerna är högre vattentemperaturer.
– Det handlar om ett samspel mellan individen, miljön och det som framkallar sjukdomen, i det här fallet svamp, säger tillförordnade statsveterinären Charlotte Axén på Statens veterinärmedicinska anstalt till SVT.

Men den förklaringen möts av hård kritik.
– Jag tycker att det finns ganska goda belägg för att det beror på brist på ämnet tiamin. Om fiskdöden skulle bero på vattentemperaturen borde laxar söderut drabbas hårdare än de i norr, men så är det inte.
Det säger Stellan Hamrin, som är fiskforskare, tidigare chef på Sötvattenslaboratoriet och före detta fiskexpert på miljödepartementet, till SVT. Här ser du inlägget om oenigheten.
På Fiskejournalen kan du också läsa en färsk debattartikel i ämnet!

Du kanske även gillar detta