Annons
Sprängfiske – en laddad metod för att rädda fiskbestånd | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Lundin
Tänt var det här! SVT visar hur sprängfiske går till. Foto: Från SVT
Sprängfiske – en laddad metod för att rädda fiskbestånd

Ja, ni läste rätt i rubriken. På vissa håll sprängs det faktiskt fisk för att rädda beståndet – bland annat längs Upplandskusten. Och det är inte så brutalt som det kanske låter

Det är Länsstyrelsen i Uppsala län och Upplandsstiftelsen som tillsammans genomfört sprängningar utanför bland annat Karlholm, och syftet är att undersöka hur fiskbeståndet mår, hur motsägelsefullt det än kan låta. 

Sprängfiske kräver både särskilt tillstånd och utbildning, och en av dem som har båda dessa är Johan Persson på Upplandsstiftelsen. För SVT visar han hur sprängningen går till, vilket ni kan se ett inslag om här. 
Enligt länsstyrelsen är metoden väl beprövad och skadar inte bestånden på något betydande sätt, utan det är bara en bråkdel som tar stryk. 

Vid årets sprängfiske är de på jakt efter årets skörd av abborre, gädda och mörtfiskar, och i inslaget konstaterar de att förekomsten av gädda i det aktuella området var ganska dystert.

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Håll koll på vilka regler som gäller för torskfiske i Östersjön.
Bara två torskar per dag – kvoter omfattar fritidsfisket

Tidigare i veckan beslutade EU-ministrarna om fiskekvoterna för Östersjön nästa år. Det innebär också att reglerna för fritidsfisket efter torsk har fastställts.

De beslutade kvoterna innebär en bag-limit på fem torskar per fiskare och dag i västra Östersjön (område SD 22-24). Mellan 1 februari–31 mars i område SD 22-24 gäller en bag-limit på endast två torskar per fiskare och dag.
Fritidsfisket kommer med andra ord att regleras på samma sätt under 2021 som det gjordes under 2020.

Fritidsfiske av torsk i delområde 24 utanför 6 nautiska mil (NM) från baslinjen är förbjudet under 2021. Fiske av torsk är också förbjudet för fritidsfiskare i hela delområdet 25 och 26.
På Havs- och Vattenmyndighetens hemsida kan du läsa allt om vilka fiskeregler som gäller i respektive område.

Du kanske även gillar detta