Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Dammen vid Kallsedet i Juvuln i Åre kommun. Foto: Vattenregleringsföretagen
Sprickor hotar stor damm – sjö måste sänkas

Pimpelfiske efter öring och röding på sjön Juvuln är ett populärt nöje, bland både bybor och besökare. Nu råder det dock förhöjd risk vid Juvuln-dammen i Kallsedet, eftersom sprickor har upptäckts i betongen.

Det är Östersunds-Posten som rapporterar om situationen vid Juvuln-dammen i Åre kommun, där det handlar om att några millimeterstora sprickor har vuxit i betongen i en pelare vid en av dammluckorna.
Orsaken är enligt Vattenregleringsföretagen inte känd, men enligt deras vd Jonas Bengtsson är det en höjd risk, vilket är ovanligt.

Vattennivån sänks
För att minimera risken för ett dammhaveri sänks nu vattenytan i Juvuln, samtidigt som det fortsatta arbeten för att finna grundorsaken pågår.
– Syftet med driftsbegränsningen är att skapa fullgod säkerhetsmarginal under den tid vi utreder orsaker och vidtar åtgärder, meddelar Jonas Bengtsson.
I praktiken handlar det om några decimeter lägre vattenstånd i förhållande till hur det ser ut i dag för att komma till den tillfälliga driftsbegränsningen, hälsar Jonas Bengtsson.
Den tillfälliga driftsbegränsningen skall vara uppnådd den 15 december senast.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta