Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Dammen vid Kallsedet i Juvuln i Åre kommun. Foto: Vattenregleringsföretagen
Sprickor hotar stor damm – sjö måste sänkas

Pimpelfiske efter öring och röding på sjön Juvuln är ett populärt nöje, bland både bybor och besökare. Nu råder det dock förhöjd risk vid Juvuln-dammen i Kallsedet, eftersom sprickor har upptäckts i betongen.

Det är Östersunds-Posten som rapporterar om situationen vid Juvuln-dammen i Åre kommun, där det handlar om att några millimeterstora sprickor har vuxit i betongen i en pelare vid en av dammluckorna.
Orsaken är enligt Vattenregleringsföretagen inte känd, men enligt deras vd Jonas Bengtsson är det en höjd risk, vilket är ovanligt.

Vattennivån sänks
För att minimera risken för ett dammhaveri sänks nu vattenytan i Juvuln, samtidigt som det fortsatta arbeten för att finna grundorsaken pågår.
– Syftet med driftsbegränsningen är att skapa fullgod säkerhetsmarginal under den tid vi utreder orsaker och vidtar åtgärder, meddelar Jonas Bengtsson.
I praktiken handlar det om några decimeter lägre vattenstånd i förhållande till hur det ser ut i dag för att komma till den tillfälliga driftsbegränsningen, hälsar Jonas Bengtsson.
Den tillfälliga driftsbegränsningen skall vara uppnådd den 15 december senast.

Relaterad nyhet från din region
35 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta