hall_haven-rena
Genom att visa filmer om nedskräpningen i haven vill ”Håll Sverige rent” att även du lyfter frågan om marin nedskräpning. " /> Sprid budskapet om marin nedskräpning | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Sprid budskapet om marin nedskräpning

hall_haven-rena
Genom att visa filmer om nedskräpningen i haven vill ”Håll Sverige rent” att även du lyfter frågan om marin nedskräpning.
Nu kan alla föra budskapet vidare genom ett kostnadsfritt paket med filmer om nedskräpningen av havet, studiematerial och diskussionsfrågor.
Nedskräpningen av våra hav är ett av vår tids största miljöproblem. Haven håller på att förvandlas till stora soptippar och eftersom ingen har ansvar att städa haven ökar mängderna för varje år som går. Skräp skadar och skräp kostar. Fåglar, fiskar och däggdjur skadar sig genom att äta eller trassla in sig i skräp.
Alla som vill kan kostnadsfritt beställa tre filmer om marin nedskräpning, studiematerial och diskussionsfrågor till sin förening, sina vänner eller sina kollegor.
Läs mer på Håll Sverige Rent.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta