Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Följ Fiskejournalens tips och fånga abborren mitt i stan!
Stadsnära fiske – boka in årspremiären redan nu!

Sportfisket har fått ett uppsving i pandemins kölvatten – och det är en sysselsättning som många kan utföra på gångavstånd. Fiskejournalen tipsar här om fyra stadsnära fiskevatten där det är läge att begå årspremiär.

1) Nyköpingsån. Här öppnar Sportfiskarna fiskekortsområdet 1 januari. Enligt dem själva så har det vandrat upp gott om öring under hösten, vilket borgar för ett bra fiske i främst nedre delarna av ån. Mer info hittar du här.

2) Norrköping. Den som är morgonpigg kan redan nu boka in 9 januari, eftersom premiären för 2021 kommer att ske just då klockan 6 på morgonen. Detta cityfiske är en populär och fiskevänlig del av Motala ström. Mer info hittar du här.

3) Malmö kanal. Här kan du njuta av ett abborrfiske av världsklass, även under årets kallaste månader. De senaste veckorna har det rullat in rapporter om fina fiskafängen. På denna länk hittar du några heta fisketips för just Malmö kanal.

4) Stockholm city. Japp, du behöver inte ta båten ut i skärgården för att uppleva ett häftigt fiske. Det finns flera fina strandhugg i city, där det finns chans till både abborre, gädda, öring och andra arter. Här i Fiskejournalen hittar du de heta tipsen om hur du förkortar tiden mellan huggen!

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta