Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – abborrarna är fortfarande hungriga! Foto: Anders Lundin
Ställ inte undan spöt – här blir det höstfiske!

Intresset för sportfiske har vuxit kraftigt denna sommar, och det gäller att utnyttja säsongen så länge den varar. Sportfiskarna satsar nu på höstlovsfiske över stora delar av landet – som främst riktar sig till ungdomar.

Ni kan med andra ord vänta ett tag till innan ni ställer fiskeutrustningen i vinterförrådet, åtminstone tills efter höstlovet. Sportfiskarna storsatsar på höstlovsfiske på ett 30-tal orter från Luleå i norr till Malmö i syd.
Här på deras hemsida hittar ni en lista på alla orter där det arrangeras Höstlovsfiske, samt hur du kan anmäla dig. Det poängteras dock att det är kläder efter väder som gäller, eftersom det redan hunnit bli snö och minusgrader på några av de aktuella orterna.
Skitfiske på er!

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta