Just nu:
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige Anders Lundin
Hotagenområdet upplever ett sällan skådat högtryck kring fisketurismen, med anledning av coronaviruset. Foto: Anders Lundin
Stängda gränser – då kokar svenska fisketurismen

Beskedet att Norge fortsätter att hålla gränsen till Sverige stängd kom som en mardröm för många sportfiskare. För flera svenska fiskedestinationer så har det dock skapat ett högtryck av sällan skådat slag.

Det var i slutet av förra veckan som Norge meddelade att man fortsätter att hålla gränsen till Sverige stängd, förutom när det gäller Gotland. Kort sagt innebär det att svenskar varken kan åka till Norge för att havsfiska eller jaga drömlaxen, även om det finns ett litet hopp om att direktiven kan ändras senare i sommar.

Detta har inneburit ett uppsving för den svenska fisketurismen, eftersom fler väljer att ”hemestra” inom rikets gränser.
– Det är såklart synd om alla som inte kan åka till Norge och fiska, men för oss har det inneburit att många vill komma hit istället. Det är otroligt mycket sportfiskare som köper kort, berättar Maritha Grelsson som jobbar för Drömfiske Jämtland/Härjedalen och Hotagenkortet.

Hon bor själv i Rötviken, några mil innan norska gränsen i västra Jämtland, och för dem innebär inte Norges besked något negativt för fisketurismen.
– Norge är inte en sådan stor marknad när det gäller sportfisket, däremot drabbas ju butikerna hårt av minskad Norgehandel, framför allt affären i Valsjöbyn, berättar Maritha Grelsson.

Enligt henne är det till 99 procent svenskar som vill fiska i området, och framför allt märks det att direktivet om 2-timmarsregeln slopades.
– En del utländska turister har dock valt att ställa in sin fiskesemester, exempelvis polacker som tvingas sitta i karantän två veckor vid hemkomst om de varit till Sverige.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta