Annons
Stängda gränser – då kokar svenska fisketurismen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Hotagenområdet upplever ett sällan skådat högtryck kring fisketurismen, med anledning av coronaviruset. Foto: Anders Lundin
Stängda gränser – då kokar svenska fisketurismen

Beskedet att Norge fortsätter att hålla gränsen till Sverige stängd kom som en mardröm för många sportfiskare. För flera svenska fiskedestinationer så har det dock skapat ett högtryck av sällan skådat slag.

Det var i slutet av förra veckan som Norge meddelade att man fortsätter att hålla gränsen till Sverige stängd, förutom när det gäller Gotland. Kort sagt innebär det att svenskar varken kan åka till Norge för att havsfiska eller jaga drömlaxen, även om det finns ett litet hopp om att direktiven kan ändras senare i sommar.

Detta har inneburit ett uppsving för den svenska fisketurismen, eftersom fler väljer att ”hemestra” inom rikets gränser.
– Det är såklart synd om alla som inte kan åka till Norge och fiska, men för oss har det inneburit att många vill komma hit istället. Det är otroligt mycket sportfiskare som köper kort, berättar Maritha Grelsson som jobbar för Drömfiske Jämtland/Härjedalen och Hotagenkortet.

Hon bor själv i Rötviken, några mil innan norska gränsen i västra Jämtland, och för dem innebär inte Norges besked något negativt för fisketurismen.
– Norge är inte en sådan stor marknad när det gäller sportfisket, däremot drabbas ju butikerna hårt av minskad Norgehandel, framför allt affären i Valsjöbyn, berättar Maritha Grelsson.

Enligt henne är det till 99 procent svenskar som vill fiska i området, och framför allt märks det att direktivet om 2-timmarsregeln slopades.
– En del utländska turister har dock valt att ställa in sin fiskesemester, exempelvis polacker som tvingas sitta i karantän två veckor vid hemkomst om de varit till Sverige.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
PO Johannesson med sin drömöring, som han fick strax efter havsabborren. Foto: Stefan Svensson
PO fick oväntat silver och guld på Västkusten

Vi på Fiskejournalen är svaga för bonusfiskar, alltså oväntade fångster som kan bli minnen för livet. Vår medarbetare PO Johannesson kan nu själv rapportera om ett synnerligen oväntat men lyckat fiske från Västkusten.

Oväntat silver! Foto Stefan Svensson

Så här berättar PO Johannesson om en minnesvärd fisketur, under en av havsöringsfiskets sista dagar på västkusten.
– Jag blev medlockad av fiskebroder Jimmy Svensson på ett fiske jag sällan kör – havsöring, och jag ångrar mig inte. Först en stor fisk som small på det snabbfiskade draget och sedan borrade djupt. Med min begränsade erfarenhet av västkustens öringar trodde jag det var en havsöring – tills något blankt närmade sig land. Id – var först den sekundsnabba tanken? På västkusten …
Sedan såg PO att den hade en spetsig ryggfena, och då förstod han att det var en havsabborre – den första i hans liv. Vikten uppskattade han till cirka 2 kilo.

STENHÅRT HUGG
En knapp halvtimma senare var det dags för nästa iögonfallande fångst.

– Jag får en ”sälvåg” bakom betet följt av ett stenhårt hugg, som jag bommar lika snabbt. Bakom mig hör jag Jimmys kusin Stefan som var med och guidade oss: ”Jäklar vilken öring”.
Nytt kast två meter bortom den tappade fisken, ett stenhårt hugg i samma sekund som draget landar. Sedan en fight med en storprofilad fisk där jag vrålar rakt ut ”vad är det – en pigghaj?”
Sedan såg PO tydligt den spolformade kroppen komma närmare land och insåg att det var en drömöring.
– Kalabalik och en sprängd håv senare, en öring på 70 centimeter, uppskattad vikt cirka 3,5 kilo. En magisk dubbel, konstaterar en nöjd PO Johannesson.

Tack för storyn säger vi på redaktionen, och uppmuntrar även er andra att rapportera in bonusfångster som tåls att berättas om.

 

 

Du kanske även gillar detta