Succétävlingen Sommargäddan har fått en väldigt stark start. Runt 1 400 gäddor har redan rapporterats in, och i tävlingstoppen är det glödhett. " /> Stark start i Sommargäddan – snart 1 500 fiskar uppe! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Rickard Linderot i Savage Gear Northern Influence med gädda på 123 centimeter.
Stark start i Sommargäddan – snart 1 500 fiskar uppe!

Succétävlingen Sommargäddan har fått en väldigt stark start. Runt 1 400 gäddor har redan rapporterats in, och i tävlingstoppen är det glödhett.

De 504 teamen i Sommargäddan tävlar om en plats i den prestigefyllda finalen 31 augusti–1 september. Tävlingsledaren Daniel Lövstedt har bråda dagar just nu, och han konstaterar att några team gått all-in redan i juni.

– Kul att det öser in fiskar i tävlingen! Några som är hetare än lava just nu är team Savage Gear Northern Influence, men ännu är det långt kvar, konstaterar han.

Savage Gear Northern Influence tävlar i den norra zonen och består av Rickard Linderot, Jonathan Nordin och Filip Grahn. De har samlat ihop hela 593 centimeter med sina fem längsta gäddor, med en toppfisk på 123 centimeter. De har dock inte fångat den allra längsta gäddan hittills, utan det är deras konkurrenter i norra zonen Hildings pöjka, med en bjässe på hela 126 centimeter.

Frågan vid ställer oss nu är vilket lag som blir först till den magiska gränsen 6 meter totalt, och vem som spränger 130-centimetersvallen?

Tyvärr är det flera fina fiskar som blivit nekade på grund av slarv med mätningen, och arrangörerna påminner alla deltagare om att lusläsa reglerna på tävlingens hemsida!

Läs fler nyheter på Fiskejournalen.se:

Historiskt beslut i Åre: Stopp för odlad lax i skolor

Relaterad nyhet från din region
1 minut sedan Sverige Anders Lundin
De som efterlyst strängare regler för yrkesfiske i Östersjön vädrar nu morgonluft. Foto: Krisztian Tabori
Partier överens – hopp om kursändring för yrkesfiske

Tunga förslag inger nu hopp om kursändring för yrkesfisket. Redan för en månad sedan beslutade regeringen om 2021 års regleringsbrev för Havs- och vattenmyndigheten som innehöll flera uppdrag för att förbättra havsmiljön och reglera yrkesfisket. Nu kommer även Miljömålsberedningen med förslag i samma riktning.

Den 22 december beslutade regeringen att ge Havs- och vattenmyndigheten flera uppdrag genom sitt så kallade regleringsbrev.
Det innehöll bland annat kapitel om att skydda kustlekande sillbestånd i norra Egentliga Östersjön, och att myndigheten fick uppdraget att utreda hur fiskeregleringarna kan utvecklas. De ska också göra det enklare att kontrollera att fartygen rapporterar bifångster, exempelvis av tumlare. Myndigheten ska även redovisa hur förvaltningen av ål genomförs så att skyddet av beståndet prioriteras. Hela regleringsbrevet kan du läsa här.

Nu har även Miljömålsberedningen lämnat sitt betänkande som pekar i samma riktning. I dokumentet som lämnats över till regeringen finns det bland annat förslag om en havsmiljölag, 30 procent skyddade marina områden och utredning av det pelagiska fisket och trålgränsen.

Alla partier överens
Fiskejournalen har pratat med Vänsterpartiets representant i Miljömålsberedningen, Elin Segerlind, och hon är hoppfull om att flera förslag ska bli skarpa beslut.

– Jag är nöjd med att vi kom så här långt. Det är egentligen fantastiskt att 8 partier som har grundläggande olika syn på naturen och människans förhållande till den kom överens om det ett så pass omfattande underlag med så många förslag, säger hon.

Hon välkomnar i synnerhet förslaget om en havsmiljölag.
– Regeringen kommer utifrån den behöva lägga fram förslag för förbättringar och åtgärder varje år till riksdagen i en proposition. Personligen tycker jag också att det är bra med ett förslag om att HaV ska bedöma påverkan från det storskaliga pelagiska fisket, som trålning utomskärs, av bland annat sill och strömming. Det är också bra att de ska ta fram ett underlag för beslut om eventuella bevarandeåtgärder som exempelvis utflyttning av trålgränsen, säger Elin Segerlind.

Här kan du läsa mer om alla förslag i Miljömålsberedningens betänkande.

Du kanske även gillar detta