Starka känslor efter laxtävling på Bornholm

– Det är väldigt viktigt att tävlingsarrangörerna ser över sina regler, säger Martin Falklind.

I årets omgång av Trolling Master Bornholm, som arrangeras av danska TV2 Bornholm, stämde allt och fiskelyckan var på topp för de flesta deltagare. Eftersom laxen som art är hotad har reaktionerna inte låtit vänta på sig.
Mellan 25-28 april tävlade 250 båtteam utanför Bornholm. Totalt rapporteras det om 917 laxar som vägdes in under de fyra dagarna som tävlingen pågick. Den stora mängden fångade laxar har rivit upp starka känslor både inom och utanför sportfiskekretsar.
Fiskejournalens chefredaktör, Martin Falklind, tycker att det är förståeligt att det blir reaktioner:
– Väldigt många sportfiskare, miljövänner och beslutsfattare är engagerade i att försöka rädda den vilda Östersjölaxen, och på senare tid har det gjorts stora framsteg. Bland annat har yrkesfisket fått stora restriktioner. Att det då samtidigt arrangeras tävlingsfiske efter lax i så här stor skala, blir givetvis en belastning för dem som försöker företräda sportfisket.
Martin Falklind menar att alla sportfiskare måste dra sitt strå till stacken:
– Oavsett vilken metod vi använder och oavsett om vi fiskar i hav eller älv, så måste vi allihop tänka över vad vi som enskilda fiskare kan göra för att reglera vårt eget fiske. Och det är oerhört viktigt att tävlingsarrangörerna snarast ser över sina egna regler och kvoter.
OBS! Enligt uppgift från Martin Rydgren, som jobbar med fiskeriregleringsfrågor på Havs- och Vattenmyndigheten, så kommer ett förslag som ska gå ut på remiss under närmsta dagarna som rör regleringen av sportfiske i Östersjön. Fiskejournalen kommer att bevaka detta och lägga ut en länk så att alla kan ta del av remissen.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Fiskare varnas för flygande bläckfisk

Exotiska flygbläckfiskar har dykt upp längs den svenska västkusten. Den ovanliga gästen kan flyga uppemot 20 meter så fiskare bör se upp, menar Kennet Lundin på Naturhistoriska museet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...