Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Starka känslor efter laxtävling på Bornholm

– Det är väldigt viktigt att tävlingsarrangörerna ser över sina regler, säger Martin Falklind.

I årets omgång av Trolling Master Bornholm, som arrangeras av danska TV2 Bornholm, stämde allt och fiskelyckan var på topp för de flesta deltagare. Eftersom laxen som art är hotad har reaktionerna inte låtit vänta på sig.
Mellan 25-28 april tävlade 250 båtteam utanför Bornholm. Totalt rapporteras det om 917 laxar som vägdes in under de fyra dagarna som tävlingen pågick. Den stora mängden fångade laxar har rivit upp starka känslor både inom och utanför sportfiskekretsar.
Fiskejournalens chefredaktör, Martin Falklind, tycker att det är förståeligt att det blir reaktioner:
– Väldigt många sportfiskare, miljövänner och beslutsfattare är engagerade i att försöka rädda den vilda Östersjölaxen, och på senare tid har det gjorts stora framsteg. Bland annat har yrkesfisket fått stora restriktioner. Att det då samtidigt arrangeras tävlingsfiske efter lax i så här stor skala, blir givetvis en belastning för dem som försöker företräda sportfisket.
Martin Falklind menar att alla sportfiskare måste dra sitt strå till stacken:

– Oavsett vilken metod vi använder och oavsett om vi fiskar i hav eller älv, så måste vi allihop tänka över vad vi som enskilda fiskare kan göra för att reglera vårt eget fiske. Och det är oerhört viktigt att tävlingsarrangörerna snarast ser över sina egna regler och kvoter.
OBS! Enligt uppgift från Martin Rydgren, som jobbar med fiskeriregleringsfrågor på Havs- och Vattenmyndigheten, så kommer ett förslag som ska gå ut på remiss under närmsta dagarna som rör regleringen av sportfiske i Östersjön. Fiskejournalen kommer att bevaka detta och lägga ut en länk så att alla kan ta del av remissen.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta