Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Starka känslor efter laxtävling på Bornholm

– Det är väldigt viktigt att tävlingsarrangörerna ser över sina regler, säger Martin Falklind.

I årets omgång av Trolling Master Bornholm, som arrangeras av danska TV2 Bornholm, stämde allt och fiskelyckan var på topp för de flesta deltagare. Eftersom laxen som art är hotad har reaktionerna inte låtit vänta på sig.
Mellan 25-28 april tävlade 250 båtteam utanför Bornholm. Totalt rapporteras det om 917 laxar som vägdes in under de fyra dagarna som tävlingen pågick. Den stora mängden fångade laxar har rivit upp starka känslor både inom och utanför sportfiskekretsar.
Fiskejournalens chefredaktör, Martin Falklind, tycker att det är förståeligt att det blir reaktioner:
– Väldigt många sportfiskare, miljövänner och beslutsfattare är engagerade i att försöka rädda den vilda Östersjölaxen, och på senare tid har det gjorts stora framsteg. Bland annat har yrkesfisket fått stora restriktioner. Att det då samtidigt arrangeras tävlingsfiske efter lax i så här stor skala, blir givetvis en belastning för dem som försöker företräda sportfisket.
Martin Falklind menar att alla sportfiskare måste dra sitt strå till stacken:

– Oavsett vilken metod vi använder och oavsett om vi fiskar i hav eller älv, så måste vi allihop tänka över vad vi som enskilda fiskare kan göra för att reglera vårt eget fiske. Och det är oerhört viktigt att tävlingsarrangörerna snarast ser över sina egna regler och kvoter.
OBS! Enligt uppgift från Martin Rydgren, som jobbar med fiskeriregleringsfrågor på Havs- och Vattenmyndigheten, så kommer ett förslag som ska gå ut på remiss under närmsta dagarna som rör regleringen av sportfiske i Östersjön. Fiskejournalen kommer att bevaka detta och lägga ut en länk så att alla kan ta del av remissen.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta