Om du har vägarna förbi Jämtland och Östersund 13 april så får du inte missa att besöka Fiskets Dag. Några av landets vassaste föreläsare och experter finns på plats för att bjuda på fiskegodis. " /> Starkt gäng med Sivan och Westrin i spetsen på Fiskedag | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Sivan Jansson fiskar jorden runt. Snart dyker hon upp i Östersund.
Starkt gäng med Sivan och Westrin i spetsen på Fiskedag

Om du har vägarna förbi Jämtland och Östersund 13 april så får du inte missa att besöka Fiskets Dag. Några av landets vassaste föreläsare och experter finns på plats för att bjuda på fiskegodis.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som bjuder in allmänheten till evenemanget Fiskets Dag. Det är ett fullspäckat program med bred variation, där det handlar om allt från fisketurism till färska forskningsrön. Bland föreläsarna är det några som sticker ut lite extra, nämligen författaren Gunnar Westrin, Fjällornas ordförande Sivan Jansson och fiskeentreprenören Per Jobs. Även fiskbiologen och författaren Ingemar Näslund kommer att greppa mikrofonen och berätta om Länsstyrelsens verksamhet.

Det är med andra ord en synnerligen stark laguppställning på scenen, och som grädde på moset är allt gratis. Anmälan och information hittar du här!

Håll även koll på detta:

Gunnar Westrin drar söderut med sina föreläsningar

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En undersökning visar att stöldrisken gör att båtägare inte byter till modernare motorer. Foto: Steve Adams
Så mycket släpper de svenska fritidsbåtarna ut

Bland de båtburna sportfiskarna pågår det en grön våg, där folk byter ut sina fossildrivna motorer till elmotorer. Men det finns fortfarande bromsar som gör att utvecklingen inte sker fullt ut.

Transportstyrelsen har tagit fram en undersökning kring båtmotorernas miljöpåverkan, med finansiering av Havs- och vattenmyndigheten. Det konstateras att bensinmotorer står för cirka 60 procent av koldioxidutsläppen och äldre tvåtaktare står för den största andelen utsläpp av kolväten.
Totalsiffran för de svenska fritidsbåtarnas utsläpp är 177 000 ton koldioxid och 2 100 ton kolväten.

Inom vissa områden ligger ekonomiska skäl bakom trögheten i utvecklingen. Båtägare behåller nämligen sina äldre tvåtaktsmotorer för att de är mindre stöldbegärliga än nyare fyrtaktsmotorer.
– En lösning på de här problemen kostar pengar, som knappast båtägarna själva kan stå för. Genom subventioner av miljövänligare bränsle, som idag är mycket dyrare per liter än ordinarie bränsle, skulle staten kunna snabba på utvecklingen mot ett mer miljövänligt båtliv, säger Lars-Åke Redéen, chefredaktör för tidningen Båtliv, vars artikel du kan läsa här.

Kartläggningen visar också att fler båtägare skulle kunna tänka sig att tanka miljövänligt om priserna vore lägre och bränslet mer tillgängligt på framför allt sjömackar. Här hittar du hela rapporten!

Du kanske även gillar detta