Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Statkraft polisanmält – igen

Länsstyrelsen polisanmäler Statkraft för brott mot miljöbalken. Bjurfors nedre kraftverk överdämdes på grund av stress. (Foto: Mikael Lindmark/Creative Commons)

Länsstyrelsen i Västernorrland har polisanmält Statkraft. Man misstänker att företaget tillåtit vattnet att stiga för högt vid ett vattenkraftverk i Örnsköldsviks kommun. Detta skriver Sveriges radio på sin webbsida.
Det är inte första gången Statkraft polisanmäls. I november 2011 rapporterade vi om hur en privatperson i Laholm anmält bolaget för brott mot miljöbalken. Den gången gällde det laxar som stångade sig blodiga mot Statkrafts vattenkraftverk i Laholm.
Även denna gång blir Statkraft polisanmält för brott mot miljöbalken. Sveriges radio rapporterar att länsstyrelsen i Västernorrland anmält bolaget då man tillåtit vattnet att stiga för högt vid Bjurfors nedre kraftverk i Umeälven. Enligt Västerbottens-kuriren har Statkraft skrivit en händelserapport där man anger att överdämningen delvis var orsakad av en stressituation.
Här hittar du notisen om Statkrafts förra anmälan.
Läs fler notiser om vattenkraft här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta