Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Statoil slipper undan

Det blir ingen rättegång i hovrätten om det oljeutsläpp som orsakades av Statoil 2006. 174 ton olja rann ut i Östersjön vid Nynäshamn.
Det var en anställd på Statoils raffinaderi i Nynäshamn som glömde stänga flera ventiler när han gick hem en kväll i september. Dagen efter upptäcktes att 174 ton olja läckt ut i havet. Tack vare gynnsamma vindar och en snabb insats av Kustbevakningen kunde oljan samlas upp utan att skadorna blev alltför omfattande.
En oenig tingsrätt friade både Statoil och den anställde, men domaren i målet anmälde skiljaktig mening. Åklagaren valde också att överklaga och målet skulle ha tagits upp i hovrätten nu i vår.
Men nu har alltså åklagaren Gunnar Jonasson dragit tillbaka sin överklagan. Till Sveriges radio säger han att han gått igenom materialet en gång till och inte längre tror på möjlighet till fällande dom.
Miljöorganisationerna beklagar beslutet, eftersom det sänder signalen att det är OK att slarva på det här sättet med miljöfarlig verksamhet.
Svenne Andersson

Statoil slipper stå till svars i hovrätten för oljeutsläppet i Nynäshamn 2006.

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta