Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Steinar med i leken

Nu är han med i leken – norrmannen Steinar Unnestad som anmält en hel hoper gäddor till 100-klubben. Strax före midsommar slog han till med tre godkända 100-klubbare på en och samma dag.
Steinar Unnestad från Sande i Norge är en av de verkliga veteranerna i 100-klubben. Ända sedan 2004 har har anmält gäddor och i fjol slog han sig in på sjunde plats i Meterligan. I år siktar han nog ännu högre…
I sin anmälan skriver Steinar att 100-klubbarna har suttit långt inne i år, men när väl proppen åkte ur så blev det tre stycken på en och samma dag!

Ett heldagspass i trollingbåten gav 100-klubbare med måtten 115, 110 och 102 centimeter. Två av dem bet i en vobbler som heter Freja, white perch och de tredje tog en Ukko i gäddfärg.
Efter att det lossnade på 100-klubbsfronten har Steinar fiskat flitigt i sommar och det ligger en hel hög med Norge-gäddor och väntar på registrering.
Svenne Andersson

Steinar Unnestad med trollinggädda på 115 centimeter.

Steinar Unnestad med trollinggädda på 115 centimeter.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta