Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Staffan Dykes med den magiska gäddan. Foto: Privat
Stjärnorna tändes för Staffan – fick sin drömgädda

Såklart måste vi få anspela på juliga ting så här i slutet av december. Det är Staffan Dykes som har tänt inspirationens stjärnor genom att fånga en riktig smällkaramell till gädda. Över magiska 15 kilo!

30 års väntan är över!

De senaste tre månaderna har Staffan Dykes haft 100 procents fokus på gäddfiske, både i nya och gamla vatten i Skåne, såväl stilla som strömmande. Han har lagt spinn- och jerkprylarna åt sidan till förmån för paravantrolling och mete. Gemensamt för alla turerna har varit att de bedrivits från Staffans lilla Linder-båt.
– Det har inte blivit mer än fyra pass och endast ett fåtal fiskar, men storleken har varit desto bättre. Redan på andra passet klev en 10-plusgädda på som mätte 111 centimeter, följt av några grova 90-plussare, berättar Staffan för Fiskejournalen.

Här följer berättelsen om när han äntligen fick sin drömgädda på senaste passet:

”Den satsning som gett minnen för livet på en helt annan nivå var ett pass som började med en brutal rivstart redan från första hugget. Svårfiskade förhållanden på grund av lågt vattenstånd tvingade mig och min vapendragare Karl-Johan Grudemo att söka fisken på platser vi normalt inte hittar gäddorna, eftersom de vanliga ståndplatserna var tomma på fisk.

Efter drygt en timmes resultatlöst letande testade vi att för omväxlings skull fiska av en mindre yta med i vår mening för grunt vatten. Inget annat fungerade så vi tyckte att vi lika gärna kunde försöka något nytt. Ganska omgående försvann mitt flöte sakta under ytan och jag misstänkte bottennapp snarare än fisk. Flötet syntes under ytan men rörde sig inte en millimeter. För säkerhets skull tog jag in slacklinan försiktigt och satte ett mothugg. Det var nära på tvärstopp, dock rörde det sig trots allt lite grann men inget stökande eller tillstymmelse till rusning bara toktungt och segt.

”Galen rusning”
Med två, tre långa pumpande drag lyckades jag få in några meter men var fortfarande väldigt osäker på vad jag hade på kroken. Då plötsligt så uppenbarade sig ett gigantiskt huvud i ytan med en kropp som aldrig vill ta slut. I samma sekund som jag förstår att det är en enorm gädda fattar gäddan att den sitter fast och drar i väg i en utdragen galen rusning. Först rakt ner och sedan sida till sida och pressen är brutal innan den tillfälligt stannar upp och jag får in några meter lina. Det fortsätter på samma sätt ett par gånger innan den börjar komma närmare båten. Tre gånger har vi den inom räckhåll från håven men varje gång tar den befälet och rusar iväg. Slutligen är den redo för vår XXL-håv som ser ut som en liten akvariehåv när gäddan fyller ut den till brädden.
Glädjen är obeskrivlig och medan gäddan vilar upp sig i håven utbryter spontandans och glädjetjut blandat med kramar och svamlande obegripliga glädjeuttryck från oss båda. Efter avkrokning, vägning, mätning och fotografering får hon simma tillbaka garanterat lika förvånad som vi själva”

Gäddan var 121 centimeter lång och hela 15.3 kilo tung.
– Den eviga jakten på storgäddan tar aldrig slut men frågan är om man någonsin får uppleva något som slår detta? Det tog ganska exakt 30 år av gäddfiske för mig att från första 10-plusgäddan lyckas trilla över 15-kilosstrecket, vilket har varit ett tillsynes ouppnåeligt mål men nu är det ett faktum. Ett annat livsmål som därmed också är uppnått är att fånga gädda, lax och torsk över 15 kilo från egen båt i svenskt vatten.

Stort grattis Staffan och tack för din berättelse, säger vi på Fiskejournalen.
Ni som vill följa hans fiskafänge kan göra det på både Facebook och Instagram.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta