Stockholm kan bli ett föredöme för strömmingfiske

Det laddas för nappatag i både Stockholm och Göteborg. Foto: Robert Eklund

En hållbar förvaltning som gynnar både fiskare och fisk. Är detta verkligen möjligt när det handlar om den sinande strömmingen i Stockholms skärgård? Det ska åtminstone göras ett försök.

I februari presenterade Havs- och myndigheten ett brett åtgärdspaket kring strömmingen i Östersjön. Det innehåller allt från att se över fredningsområden och trålgränser till att ta fram ny kunskap.

Myndigheten har nu föreslagit att göra Stockholms skärgård till ett särskilt pilotprojekt. Tanken är att utreda och testa ekosystemsbaserad förvaltning, där resultaten kan bli vägvisande för resten av den svenska Östersjön. HaV konstaterar att fisketrycket på strömming enligt flera experter bedöms vara för högt, och att fisken helt enkelt rört sig söderut från Stockholms skärgård.
– Här ska vi undersöka strömmingens roll för ekosystemet, men även dess samhällsekonomiska, sociala och kulturella betydelse i de lokala kustsamhällena, säger Fredrik Arrhenius, utredare vid HaV, till SVT.

 

Stockholms länsfiskekonsulent Henrik C Andersson poängterar att de vill vara en aktiv del av projektet.
– Jag tycker ju naturligtvis att det är jättebra, under förutsättning att det blir ett aktivt deltagande från oss på länsstyrelsen. Men jag har inte hört något från Hav avseende upplägg ännu, säger han till Fiskejournalen.

Här kan du se ett inslag om satsningen i Stockholms skärgård.

Publicerad: 05 March 2021
Av: Anders Lundin