Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Kan HaV tillsammans med länsstyrelsen i Stockholm uppnå ett hållbart strömmingfiske? Foto: Robert Eklund
Stockholm kan bli ett föredöme för strömmingfiske

En hållbar förvaltning som gynnar både fiskare och fisk. Är detta verkligen möjligt när det handlar om den sinande strömmingen i Stockholms skärgård? Det ska åtminstone göras ett försök.

I februari presenterade Havs- och myndigheten ett brett åtgärdspaket kring strömmingen i Östersjön. Det innehåller allt från att se över fredningsområden och trålgränser till att ta fram ny kunskap.

Myndigheten har nu föreslagit att göra Stockholms skärgård till ett särskilt pilotprojekt. Tanken är att utreda och testa ekosystemsbaserad förvaltning, där resultaten kan bli vägvisande för resten av den svenska Östersjön. HaV konstaterar att fisketrycket på strömming enligt flera experter bedöms vara för högt, och att fisken helt enkelt rört sig söderut från Stockholms skärgård.

– Här ska vi undersöka strömmingens roll för ekosystemet, men även dess samhällsekonomiska, sociala och kulturella betydelse i de lokala kustsamhällena, säger Fredrik Arrhenius, utredare vid HaV, till SVT.

 

Stockholms länsfiskekonsulent Henrik C Andersson poängterar att de vill vara en aktiv del av projektet.
– Jag tycker ju naturligtvis att det är jättebra, under förutsättning att det blir ett aktivt deltagande från oss på länsstyrelsen. Men jag har inte hört något från Hav avseende upplägg ännu, säger han till Fiskejournalen.

Här kan du se ett inslag om satsningen i Stockholms skärgård.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta