På de grunda bottnarna i Öresund trivs plattfiskar av olika arter. (Copyright Tomasz Sienick /Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License ) På de grunda bottnarna i Öresund trivs plattfiskar av olika arter. (Copyright Tomasz Sienick /Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License )[/caption] " /> Stopp för fortsatt muddring i Öresund | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Stopp för fortsatt muddring i Öresund
På de grunda bottnarna i Öresund trivs plattfiskar av olika arter. (Copyright Tomasz Sienick /Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License )

På de grunda bottnarna i Öresund trivs plattfiskar av olika arter. (Copyright Tomasz Sienick /Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License )

Enligt Helsingör Dagblad har danska miljöministern Kirsten Brosbøl agerat och stoppat framtida muddring, efter stark kritik från båda sidor av sundet.
När stora muddringsfartyg ”dammsög” grundtopparna Disken och Lappen på sand och grus – protesterade miljöorganisationer, biologer, forskare, yrkesfiskare och sportfiskare från både Sverige och Danmark. Danske Naturstyrelsen som gett tillstånd för muddringen får nu en knäpp på näsan av danske miljöministern Kirsten Brosbøl som noterat protesterna. Enligt Helsingör Dagblad sätter hon nu stopp för fortsatt skövling av det känsliga och unika naturområdet.
Läs tidigare notiser om muddringen i Öresund.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta