[/caption] " /> Stopp för kalkbrytning i Ojnareskogen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Stopp för kalkbrytning i Ojnareskogen

I den vackra sjön Bästeträsk lever bland annat en unik sötvattenslevande sik, liksom Gotlands enda konstaterade förekomst av stensimpa. Vad en kalkbrytning skulle inneburit för grundvattnet som försörjer sjön är omöjligt att veta. (Foto: Nicka Hellenberg)

I går beslutade Högsta Domstolens (HD) att riva upp och ogiltigförklara bolaget Nordkalks tillstånd att bedriva kalkstenstäkt i området vid Ojnare myr på Norra Gotland.
– Äntligen en signal om att miljölagstiftningen måste tas på allvar. Nu har miljöminister Lena Ek en chans att skydda området som en nationalpark, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.
HD har beslutat att det måste göras en sammanhållen tillståndsprövning av alla de effekter som täktverksamheten kan få på de två Natura 2000-områden som ligger vid täktområdet – något som tidigare inte gjorts. Gårdagens besked var efterlängtat för de som protesterat mot kalkbrytningen i vad som bedömts som ett av Sveriges viktigaste naturområden. Domen innebär att motståndarna till brytningen har vunnit striden om kalkbrottet.
Läs tidigare notiser om Ojnare.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta