Stopp för kalkning i Hedmarks fylke

Försurade vatten på Fulufjället i Dalarna öster om Hedmark kalkas fortsatt. (Foto: Bengt Olsson)

Försurade vatten på Fulufjället i Dalarna öster om Hedmark kalkas fortsatt. (Foto: Bengt Olsson)

Sportfiskarna: Norska Miljødirektoratet har i samråd med Fylkesmannen i Hedmark beslutat att i år avsluta kalkningen i fylket. Samtidigt fortsätter kalkningen i de tre svenska län som gränsar till Hedmark och det norska kalkavslutet oroar svenska handläggare.
Hedmark fylke sträcker sig från Skotterud i söder, i höjd med Charlottenberg i Värmland, upp till Rogenområdet på gränsen mot Härjedalen i norr. I Jämtlands län, Dalarnas län och i Värmlands län öster om riksgränsen pågår fortsatt kalkningsverksamhet för att åtgärda försurade sjöar och vattendrag. Värmlands län har tidigare haft ett omfattande samarbete med Hedmark om kalkning av gränsvatten vilket kommit båda länderna till godo. Den gemensamma kalkningen finansierades då till 60 % med svenska medel och till 40 % med norska. Arter som man då kalkat för har varit bland annat flodkräfta, flodpärlmussla, röding och öring.
– Vi är oroliga för följderna av det norska kalkstoppet. Vi ser det som ett risktagande med biologiska värden att man avslutar kalkningen i sjöar där man har en osäker försurningsstatus. Även om man avser att följa utvecklingen och återuppta kalkningen om återförsurning sker så har man ju då redan fått biologiska skador. Dessutom menar vi att man enbart tittar på sjöarnas status och inte till vattendragens, som är minst lika betydelsefulla, kommenterar Jens Andersson, kalkhandläggare på Länsstyrelsen i Värmlands län.
Ett större svenskt-norskt fiskevårdsprojekt som delvis kommer att påverkas av kalkstoppet i Hedmark är Vänerlaxens fria gång. Ett projekt som har som målsättning att återintroducera naturlig och frivandrande vänerlax i det svensk-norska älvsystemet Klarälven – Trysilelva – Femundselva med biflöden. Ett av de biflöden i Hedmark som man har ambitionen att få till laxreproduktion i, är Varån där kalkningen nu avslutats då man anser att ån har återfått något slags naturtillstånd.
– Att kalkning inte sker i Varån kommer att försvåra laxens möjligheter att reproducera sig där. Laxen kanske kan leka framgångsrikt vissa år, men det kommer inte att vara optimala förutsättningar om vi får upp Klarälvslaxen dit. Det är synd att man inte kan göra mer för en så världsunik laxstam som är så oerhört ansatt av kraftverksbyggnad och annan mänsklig påverkan, säger Jens Andersson.
Försurade sjöar och vattendrag efter gränsen som Länsstyrelsen i Värmlands län kommer att fortsätta kalka är bland annat Löjebäcken, Grindeforsälven, Slabäcken, Långebäck, Tannsjön och Nyckelvattnet. Ett annat exempel är den försurade Halån där Länsstyrelsen har ambitionen att starta nykalkning. Den fortsatta kalkningen av gränsvattendragen kommer nu att finansieras enbart med svenska medel. Den del av kalkningen som kommer att utföras i Norge för gränsvattnen kommer dock fortsatt att betala norska priser och norsk moms vilket avsevärt fördyrar.
– Tyvärr kommer vi nu att få inrikta oss mer på att kalka den svenska delen av de vatten vi fortsätter åtgärda vilket är väldigt tråkigt ur ett bevarandeperspektiv. Det leder också till ibland icke optimala kalkningsstrategier. Man kan tycka att världens fjärde rikaste land borde ha råd att kalka sina försurade vatten. Flodkräftorna i Hedmark kan få det tufft framöver, avslutar Jens Andersson.

Annons
AKTUELLT

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...