Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Stopp för USA-båtar?

Det importeras 1500-2000 icke godkända båtar till Sverige varje år. Nu måste det bli stopp för den olagliga hanteringen, kräver båtbranschens organisation, Sweboat.
1998 fick vi ett EU-direktiv som ställer upp vissa krav för att båtar ska få importeras till och säljas inom EU. Det handlar om att båten ska vara kostruerad på ett visst sätt och CE-märkt. I Sverige är det Transportstyrelsen som ska kontrollera att direktivet efterlevs. Men sedan 1998 har inte ett enda företag blivit fällt för import av förbjudna båtar.
– Vi har sett nog av den här ”svarthandeln” nu. Den har pågått i tio år utan att myndigheterna har reagerat. För medlemmarna i Sweboat är det en nagel i ögat – men värst är det för de personer som köpt en icke godkänd båt. Andrahandsvärdet blir en stor besvikelse när de vill sälja båten, säger Mats Eriksson, VD för Sweboat.
Huvudparten av de icke godkända båtar som importeras till Sverige kommer från USA. Den billiga dollarn under senare år har betytt ett ökande intresse för att köpa USA-båtar.
Svenne Andersson

I varenda fritidsbåthamn ligger det båtar som inte är godkända för import och försäljning inom EU. (Foto: Svenne Andersson)

I varenda fritidsbåthamn ligger det båtar som inte är godkända för import och försäljning inom EU. (Foto: Svenne Andersson)

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta