Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Izac Askander med en av årets största abborrar i Sverige. Foto: Privat
Stoppa pressarna: 13-årige Izac tog gigantisk borre!

Det är mycket sällan vi använder begreppet ”stoppa pressarna”. Men tillfället känns liksom rätt nu, efter beskedet att 13-årige Izac Askander fångat en av årets största abborrar.

Izac med sina två abborrar från måndagen.

Det hela utspelade sig på måndagen, när han och pappa Tobias Davidsson gjorde en av sina regelbundna fisketurer på Kalmarsund. De lade ut båten redan klockan 7 på morgonen, och klev i land vid 17 på eftermiddagen. Däremellan upplevde de båda sitt livs fiskafänge. Det började med att Izac fick en abborre på runt 1 700 gram vid 15-tiden, och bara en liten stund senare kom hugget som varje inbiten abborrfiskare drömmer om.
Håll i er nu: Fisken vägde 2 530 gram och var 53 centimeter lång. En av årets absolut största abborrar i Sverige.

Kunnig och hängiven
Pappa Tobias kunde knappt tro att det var sant:
– Jag blir så stolt. Och även Izac var förstås jätteglad. Det är svårt att fatta hur stor den faktiskt var, säger Tobias till Fiskejournalen när vi pratar med honom sent måndagskvällen.

Han beskriver Izac som en riktig fiskmagnet, både kunnig och hängiven, trots sin ringa ålder.

– Redan som 10-åring tog han en gädda på 11,95 kilo, och sedan dess har det fortsatt. Vi brukar ta en dag varje vecka för att fiska, att slappna av och ha skoj tillsammans, berättar en nöjd pappa.
Abborren tog på en hemmagjord jigg, och det bör nämnas att båten bredvid bevittnade händelsen och hjälpte till med fotograferingen. Till saken hör att även det sällskapet fångade en monsterborre på 2,44 kilo och 53 centimeter, där fångstmannen heter Per Jonsson.
Men det var alltså yngst som visade var skåpet skulle stå denna dag.
– Mitt personliga rekord är på 2 120 gram, så där ligger jag långt efter, konstaterar en nöjd pappa Tobias Davidsson.

Hatten av för 13-årige Izac, säger vi på Fiskejournalen!

Relaterad nyhet från din region
27 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Drönarfiske kan vara helt okej vid vissa vatten, anser några läsare. Foto: Aaron Burden
Drönarfiske: Så tycker läsarna om omstridda metoden

Både ris och ros. Ämnet drönarfiske har skapat ett stort engagemang hos våra läsare, och metoden får dels kritik och beskrivs som onödig, samtidigt som den kanske är helt ok vid vissa förhållanden.

Fiskejournalen lyfte frågan om drönarfiske för en tid sedan, med anledning av att den fått skarp kritik i bland annat Sydafrika, där flera aktörer tycker att det hela har skenat iväg bortom kontroll.

Både sportfiskare och andra tycker att myndigheterna måste skapa ett regelverk kring företeelsen.
Men det är skillnad på vatten och vatten, poängterar våra läsare.

Här nedan kan du läsa vad några av dem anser om drönarfiske. Här hittar du artikeln som vi skrev i ämnet. Gå gärna in på vår Facebook och kommentera.

Fiske Gustav Nörd

”Med tanke på att en hyfsad drönare kostar 10–20 tusen och inte sällan hamnar i vattnet så känns inte eventuellt ökat fisketryck i svenska vatten på grund av drönare som något problem. I förhållande med alla andra miljöproblem verkar detta vara ett ”icke-problem. För de som gillar teknik är det kul”.

 

Roger Lundkvist
”Jag tror ju inte det kommer krylla av drönarfiskare. Men vem vet. Däremot skulle jag bli sjukt irriterad om man står på ett ställe och fiskar och så kommer en drönare och fiskar precis framför, styrd av någon ett par hundra meter därifrån.”

David Sadri
”Det funkar dåligt är min spontana tanke. Ett bättre förslag är att skapa automatiserade drönare och AI för att bevaka vatten, rengöra vatten, neka säl och skarvtillgång till ett vatten och så vidare”.

Fredrik Segerman
”Har varit ner ett par vändor i Sydafrika och guiderna jag anlitat har alla haft drönare. Jag kan förstå att det gör skillnad på hur man kommer åt bestånden nere längs False Bay och egentligen hela den första sträckan av Indiska Oceanen öster om Godahoppsudden och upp mot Mocambiques kust. Här gör ett kast på 100 meter kontra en drönarledd betesplacering 300–400 meter ut all skillnad i världen, då man lyckas ta sig förbi revkanten där vågorna bryter”.

Christopher Saarinen
”Vi behöver inte mer skräp och oljud i naturen”.

Michael Nyström
”Är inget riktigt fiske men det finns många sätt att göra det på som är tvivelaktigt så, varför inte”.

Du kanske även gillar detta