Stör funnen i Lysekil

Stören var en gång vanlig i svenska vatten. Sportfiskarna arbetar för att den ska komma tillbaka.

En död stör har idag plockats upp utanför Lysekils hamn. Fisken var i relativt gott skick och dess arttillhörighet ska nu säkerställas via genetisk analys. Är fisken i fråga en Europeisk stör är det ett högst sensationellt fynd.

Den europeiska stören anses närmast utrotad och lever det mesta av sitt vuxna liv i havet. Den enda gång den med säkerhet påträffats i Sverige är 1991 då ett exemplar fångades utanför Kummelbank. Men eftersom den är snarlik den Atlantiska stören är risken stor att tidigare artbestämningar varit felaktiga. Nu planeras en utförlig undersökning av störens maginnehåll och dess genetiska uppsättning. Det kommer visa vilken art den tillhör, men kanske också varifrån den kommer. Vi ringer upp Susanne Eriksson från Göteborgs universitet, som var ombord på den båt som plockade upp den meterlånga fisken.

 ”Det ska bli spännande att få reda på vilken art det är”

– Det ska bli spännande att få reda på vilken art det är. Nu är den nedfryst på Havets hus och kommer snart skickas till Naturhistoriska museet för vidare analys. Om det är en rysk stör så minskar ju chansen att den nått hit av egen kraft. Är det däremot en europeisk stör kan den mycket väl ha levt ett tag i våra vatten. Det hade ju varit väldigt spännande, berättar hon entusiastiskt.

Fisken upptäcktes av personal på färjan Karl Wilhelmsson. Foto: Susanne Eriksson

Hans Hällman

Publicerad: 21 March 2017
Av: Hans Hällman