I Öresund, är en elva kilo tung långa en ovanlig fångst. " /> Stor långa i Öresund | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Stor långa i Öresund

I Öresund, är en elva kilo tung långa en ovanlig fångst.

När stora delar av sportfiskesverige går på sparlåga, så levererar havsfisket Öresund.
I torsdags togs en långa på 126 cm och 11,3 kilo, vilket är den största i sundet på 17 år. Den togs på turbåten M/S Tärnö, där det även kom upp en del stor torsk.
Få vatten bjuder på så stor artrikedom som Öresund och man kan fiska i princip året om. Att ta en turbåt ut på havet är ett enkelt alternativ för den som är sugen på havsfiske.
– Fisket i Öresund är tillgängligt för alla. Den som är nybörjare får hjälp av oss guider och den som är rutinerad och kanske vill jaga en speciell art kan också få sitt lystmäte, säger Niklas Nielsen, skeppare och fiskeguide.

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta