Annons
Stor ökning av fällda gråsälar med licensjakt | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 vecka sedan Sverige Anders Lundin
Fler sälar har fällts sedan licensjakten infördes, och frågan är om det har positiv inverkan på lokala fiskbestånd? Foto: Gettyimages
Stor ökning av fällda gråsälar med licensjakt

Sälar i de kustnära vikarna anses göra stor skada på bland annat gäddbestånden. Detta år infördes licensjakt, och hittills har det fällts lika många gråsälar vid östgötakusten som det gjordes totalt mellan 2015–2019.

Sedan april i år har 70 gråsälar rapporterats fällda längs med Östergötlands skärgård. Det är fler sälar än som fällts de fem senaste åren. Sammanlagt mellan 2015 och 2019 har är 69 fällda sälar registrerade hos Naturvårdsverket, skriver Jaktjournalen.
Anders Johansson är verksam yrkesfiskare i området och menar att uttaget borde vara högre men är positiv till att jakten tar bort en del problemsälar i de kustnära vikarna.

– Förhoppningsvis bidrar jakten till att sälarna blir mer rädda för människor. Förr gick de aldrig in så här långt i skärgården, säger Anders Johansson till P4 Östergötland.
Nuvarande licensjaktsperiod pågår fram till 31 januari 2021.

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Frågan är vilken diet denna gädda går på? Foto: Sola Predators
Fet, fetare, fetast – vad har denna gädda slukat?

Första advent närmar sig, och redan nu anländer en tidig julgris. Det handlar om en häpnadsväckande fet Värmlandsgädda, som vi förstås undrar vilken diet den kan tänkas gå på?

Gäddan i sin helhet.

Gäddan i sig kommer inte att skriva in sig i historieböckerna, eftersom den ”bara” vägde 7 kilo. Men med tanke på att den bara var 95 centimeter så är det underförstått att den var ovanligt tungt lastad. Som synes på bilden så har den frossat ordentligt på något, frågan är bara vad?
– Ja, den var riktigt fet. Vi har pratat en del om detta, och det går sjukt stor mört i det området vi fiskar på, en vanlig storlek är 20–25 centimeter. Vi tror att den stått och tryckt i sig en massa mört.

Det säger Daniel Löf i fisketeamet Sola Predators, som var med när kompisen Andreas Henriksson fick upp gäddan. De övriga i laget är Jesper Nilsson och Andreas Larsson.
Vi tackar för bilden på ”julgrisen” och hänvisar till Sola Predators Instagram för er som närmare vill följa deras fiskafängen.

Du kanske även gillar detta