Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Fler sälar har fällts sedan licensjakten infördes, och frågan är om det har positiv inverkan på lokala fiskbestånd? Foto: Gettyimages
Stor ökning av fällda gråsälar med licensjakt

Sälar i de kustnära vikarna anses göra stor skada på bland annat gäddbestånden. Detta år infördes licensjakt, och hittills har det fällts lika många gråsälar vid östgötakusten som det gjordes totalt mellan 2015–2019.

Sedan april i år har 70 gråsälar rapporterats fällda längs med Östergötlands skärgård. Det är fler sälar än som fällts de fem senaste åren. Sammanlagt mellan 2015 och 2019 har är 69 fällda sälar registrerade hos Naturvårdsverket, skriver Jaktjournalen.
Anders Johansson är verksam yrkesfiskare i området och menar att uttaget borde vara högre men är positiv till att jakten tar bort en del problemsälar i de kustnära vikarna.

– Förhoppningsvis bidrar jakten till att sälarna blir mer rädda för människor. Förr gick de aldrig in så här långt i skärgården, säger Anders Johansson till P4 Östergötland.
Nuvarande licensjaktsperiod pågår fram till 31 januari 2021.

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Holm
Marcus Lindell har valt att pryda armen med ett fiskemotiv.
Bildspel: Kolla in några av läsarnas fisketatueringar!

Det vandrar omkring många levande konstverk bland Fiskejournalens läsare. Det konstaterar vi efter uppmaningen att skicka in bilder på era tatueringar. Här nedan har vi plockat ut tio vassa tatueringar från olika delar av riket.

 

Vi säger tack till Jens ”Gäddan” Hedström, Joakim Hallin, Anton Wikström, Joacim Bertilsson, Andreas Olsson, Jukka Kalliokoski, Linda-Maria Lundin, Kalle Rössvik, Jimmy Plojen Johansson och Marcus Lindell som delat med sig av sina gaddningar.

Du kanske även gillar detta