Stor oro kring Storsjön – gruva planeras nära vattnet

Elin Hoffner tar strid för Storsjöns vatten.

Nu går larmet kring Storsjön i Jämtland. Under flera decennier har det vilat ett hot mot Oviksbygden att det ska öppna fullskalig gruvbrytning, och nu beskrivs läget som mer allvarligt än någonsin.

– Det här vore förödande. Vad är vår bygd utan rent vatten? frågar sig vänsterpartisten Elin Hoffner som drivit frågan hårt under många år.

Bolaget Eu Energy Corp har nu anlitat en konsult för att hålla möten med kommunen och länsstyrelsen inför en nära förestående prövning av rätten att anlägga dagbrott för brytning av vanadin i Oviken.

Politikerna i kommunerna kring Storsjön har tydligt satt ned foten mot uranbrytning, men det är inte säkert att deras veto gäller i detta fall. Det finns nämligen ett undantag i minerallagstiftningen som tillåter uran som biprodukt.

-Vi har den mest generösa minerallagstiftningen i världen, och lagen mot förbud mot uranbrytning är tandlös. Det spelar ingen roll om det handlar om uran eller vanadin, vi pratar fortfarande om samma process med biolakning och öppna dagbrott, säger Elin Hoffner.

Hon har sina rötter i Oviksbygden, som vilar på en av världens största fyndigheter av uran och vanadin. Hon är orolig för att ett dagbrott skulle kunna leda till en naturkatastrof liknande den i finska Talvivaara-gruvan i Sotkamo.

– Om en gruva skulle förorena Storsjön så påverkar det hela vattensystemet ned till Bottenhavet. Vi måste stoppa detta elände, och även få till en ändring i minerallagstiftningen.

Men vanadin behövs ju för bland annat batteritillverkning – någonstans måste råvaran ändå hämtas?

Oviksbygden ruvar på stora fyndigheter av uran och vanadin.

Jag är inte emot hela gruvindustrin. Men här är det extra riskabelt att öppna ett dagbrott eftersom det ytligt liggande alunskiffret i området innehåller giftiga och vattenlösliga tungmetaller.

Följ utvecklingen i Facebookgruppen Oviksbygden mot brytning.

Publicerad: 24 October 2018
Av: Anders Lundin