Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Stor stör i Hanöbukten

Stören går upp i floder för att leka. Vattenkraftsutbyggnaden, flodhinder och förändrade bottnar har till stor del förstört störens naturliga lekområden.

Under senare år har det blivit allt vanligare med stör i Östersjön. Senaste exemplaret, en nästan vuxen fisk, fastnade härförleden i ett bottengarn utanför Kivik.
FJ-medarbetaren Daniel Helgesson har ett par störar i sin egen fångstjournal (från Frazer River) och uppmärksammade naturligtvis när Ystads Allehanda skrev om störfångsten i Hanöbukten.
Under ett par års tid har tyskar och polacker drivit ett gemensamt störprojekt med syftet att återintroducera den magnifika fisken i Östersjön. En fisk som lidit mer än de flesta av vattenkraftdammar, som hindrat den att nå sina lekområden i floderna.
Fiskarna Nisse Losell fick stören i sina torskgarn och såg ganska omgående vad det var för en fisk. Sedan han försiktigt bärgat den togs den in till Kivik för att vägas och mätas. Noteringarna 26 kilo och 177 centimeter talar om att det rör sig om en ungfisk på väg att bli vuxen. En riktigt fullvuxen stör kan bli uppåt fyra meter lång och väga ett par hundra kilo.

Det polsk-tyska projektet bygger både på återskapande av lekplatser för stören, samt utsättning av unga störar. En del av dessa ger sig av på vandringar och under senare år har det fångats ett flertal exemplar vid svenska kusten.
Läs mer på www.ystadsallehanda.se.
Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta