Stor stör i Hanöbukten

Stören går upp i floder för att leka. Vattenkraftsutbyggnaden, flodhinder och förändrade bottnar har till stor del förstört störens naturliga lekområden.

Under senare år har det blivit allt vanligare med stör i Östersjön. Senaste exemplaret, en nästan vuxen fisk, fastnade härförleden i ett bottengarn utanför Kivik.
FJ-medarbetaren Daniel Helgesson har ett par störar i sin egen fångstjournal (från Frazer River) och uppmärksammade naturligtvis när Ystads Allehanda skrev om störfångsten i Hanöbukten.
Under ett par års tid har tyskar och polacker drivit ett gemensamt störprojekt med syftet att återintroducera den magnifika fisken i Östersjön. En fisk som lidit mer än de flesta av vattenkraftdammar, som hindrat den att nå sina lekområden i floderna.
Fiskarna Nisse Losell fick stören i sina torskgarn och såg ganska omgående vad det var för en fisk. Sedan han försiktigt bärgat den togs den in till Kivik för att vägas och mätas. Noteringarna 26 kilo och 177 centimeter talar om att det rör sig om en ungfisk på väg att bli vuxen. En riktigt fullvuxen stör kan bli uppåt fyra meter lång och väga ett par hundra kilo.
Det polsk-tyska projektet bygger både på återskapande av lekplatser för stören, samt utsättning av unga störar. En del av dessa ger sig av på vandringar och under senare år har det fångats ett flertal exemplar vid svenska kusten.
Läs mer på www.ystadsallehanda.se.
Svenne Andersson

Annons
AKTUELLT

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...