Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Stor stör i Hanöbukten

Stören går upp i floder för att leka. Vattenkraftsutbyggnaden, flodhinder och förändrade bottnar har till stor del förstört störens naturliga lekområden.

Under senare år har det blivit allt vanligare med stör i Östersjön. Senaste exemplaret, en nästan vuxen fisk, fastnade härförleden i ett bottengarn utanför Kivik.
FJ-medarbetaren Daniel Helgesson har ett par störar i sin egen fångstjournal (från Frazer River) och uppmärksammade naturligtvis när Ystads Allehanda skrev om störfångsten i Hanöbukten.
Under ett par års tid har tyskar och polacker drivit ett gemensamt störprojekt med syftet att återintroducera den magnifika fisken i Östersjön. En fisk som lidit mer än de flesta av vattenkraftdammar, som hindrat den att nå sina lekområden i floderna.
Fiskarna Nisse Losell fick stören i sina torskgarn och såg ganska omgående vad det var för en fisk. Sedan han försiktigt bärgat den togs den in till Kivik för att vägas och mätas. Noteringarna 26 kilo och 177 centimeter talar om att det rör sig om en ungfisk på väg att bli vuxen. En riktigt fullvuxen stör kan bli uppåt fyra meter lång och väga ett par hundra kilo.

Det polsk-tyska projektet bygger både på återskapande av lekplatser för stören, samt utsättning av unga störar. En del av dessa ger sig av på vandringar och under senare år har det fångats ett flertal exemplar vid svenska kusten.
Läs mer på www.ystadsallehanda.se.
Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta