Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Morgan Fihn
Stor turistsatsning

Hittar du ditt framtida smultronställe i södra Lappland?

Storslagen vildmark, närproducerad mat, spännande samekultur i kombination med avancerad skidåkning, jakt och fiske. Nu ska södra Lappland sättas på den nordiska och internationella turistkartan. Dorotea, Strömsund, Vilhelmina och Åsele kommun går samman och startar Destinationsbolaget South Lapland AB.
Rese- och turistnäringen är en av Sveriges snabbast växande näringar och omsatte 254 miljarder år 2010. Internationella besökare är det snabbast växande segmentet och står för 87 miljarder av omsättningen. Naturbaserad turism är det segment som enligt världsturism-organisationen (UNWTO) växer snabbast. Med vacker natur, samekultur, närproducerad mat, möjligheter till avancerad skidåkning, heliskiing, kiteskiing, jakt och fiske räknar Destinationsbolaget South Lapland med att locka fler besökare till regionen.
– Nu öppnas portarna till södra Lappland genom att fyra kommuner för första gången har gått samman och paketerar upplevelser, hotell och service. Vår gemensamma satsning kommer att driva turister till regionen och öka framtidstron hos näringslivet och investerarna, säger Yvonne Lif-Lövbrand som tagit initiativet till satsningen.
Officiell lansering sker den 6 september och samtidigt lanseras webbsidan Southlapland.com
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta