Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
Stor variation i Östersjöns siktdjup

Årets mätningar av hur det står till med miljön längs Östersjökusten har precis avslutats. De visar bland annat att det har varit ovanligt stor variation i hur grumligt vattnet har varit under sommaren.
Forskare från Stockholms universitet har under 14 års tid dokumenterat siktdjupet av Östersjön på uppdrag av Svealands kustvattenvårdsförbund.
Trots att analysen från årets mätningar inte är helt klar kan forskarna redan nu konstatera en ovanligt stor variation i vattnets grumlighet.
Platserna som undersökts i Östersjön har mellan en och åtta meters siktdjup, och vid Öregrund cirka fem meter.
Forskarna är frågande till vad som kan ha gett så väldigt klart vatten på vissa ställen i år. Några säkra svar finns inte, men de spekulerar i att det kan beror de på att de stora bottenväxande algerna trivts bra med den soliga sommaren att de har konkurrerat ut de små algerna.

Siktdjupet visar hur grumligt vattnet är. Det påverkas till exempel av mängden plankton. (Foto: Yves Van Goethem/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License)

Siktdjupet visar hur grumligt vattnet är. Det påverkas till exempel av mängden plankton. (Foto: Yves Van Goethem/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License)

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta