Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Stor variation i Östersjöns siktdjup

Årets mätningar av hur det står till med miljön längs Östersjökusten har precis avslutats. De visar bland annat att det har varit ovanligt stor variation i hur grumligt vattnet har varit under sommaren.
Forskare från Stockholms universitet har under 14 års tid dokumenterat siktdjupet av Östersjön på uppdrag av Svealands kustvattenvårdsförbund.
Trots att analysen från årets mätningar inte är helt klar kan forskarna redan nu konstatera en ovanligt stor variation i vattnets grumlighet.
Platserna som undersökts i Östersjön har mellan en och åtta meters siktdjup, och vid Öregrund cirka fem meter.
Forskarna är frågande till vad som kan ha gett så väldigt klart vatten på vissa ställen i år. Några säkra svar finns inte, men de spekulerar i att det kan beror de på att de stora bottenväxande algerna trivts bra med den soliga sommaren att de har konkurrerat ut de små algerna.

Siktdjupet visar hur grumligt vattnet är. Det påverkas till exempel av mängden plankton. (Foto: Yves Van Goethem/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License)

Siktdjupet visar hur grumligt vattnet är. Det påverkas till exempel av mängden plankton. (Foto: Yves Van Goethem/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License)

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta