Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Morgan Fihn
Stora bidrag till yrkesfisket

Yrkesfisket – En verksamhet beroende av bidrag. (foto. Anders Nicander)

Svenska yrkesfiskare får näst intill lika mycket bidrag som de säljer fisk för. Detta enligt en granskning som miljöorganisationen Oceana har gjort.
Svenska fiskare fick under 2009 över 88 miljoner euro i stöd. Samtidigt uppgick fångstens värde till 90 miljoner euro. Enligt Oceana skulle majoriteten av fiskeflottan inte vara lönsam om det inte var för bidragen.
Anne Schroeer, projektledare på Oceanas, ger sin syn på rapporten till Södermanlands Nyheter.
– Situationen i Östersjön är dålig och om man tittar på länderna runt omkring är det många som får stora bidrag, till exempel Sverige, Finland och Polen.
EU har för vana att redogöra för Europeiska Fiskerifonden som 2009 uppgick till en miljard euro. Oceana har kommit fram till en siffra som är tre gånger så stor. Man har även räknat med stöd till de enskilda länderna i form av skattesubventioner på bränsle och pengar som EU betalar till länder i tredje världen för att europeiska yrkesfiskare skall få släpa trålarna utanför deras kust.
Oceana är en fristående miljöorganisation med rötter både i Europa och Amerika.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta