Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Stora laxar i Karlshamn

Laxfestivalen i Karlshamn är tillbaka och det betyder storlax! När det gäller storleken på laxarna är det få andra trollingtävlingar som kan konkurrera.
Det var just de storvuxna laxarna ute i Pukaviksbukten som en gång i tiden födde idén till Laxfestivalen. Därför belönas tävlingens största fisk lite extra och fångstmannen koras till laxakung. Nuförtiden ingår även en lagtävling, men det är fortfarande mycket prestige i att fånga den största laxen.
Grabbarna i Team Roadrunner ligger bra till i kampen om kungakronan. Första dagen kom de in med en lax på 18,52 kilo. Men det var inte enda storlaxen som vägdes in i går. Mångfaldiga trollingmästarna Team Extreme fångade en bjässe på 16,06 kilo och lika framgångsrika Team Regal en på 15,28 kilo.
Ytterligare några laxar över tio kilo vägdes in och totalt blev det 20 fångade fiskar på drygt 40 startande team, vilket får sägas vara ett mycket bra resultat.
Laxfestivalen pågår till i morgon eftermiddag, när det blir invägning och prisutdelning på planen utanför Fiskeshopen kl.17.15.
Mer info på Laxfestivalens hemsida.
Svenne Andersson

Den här praktpjäsen på 18,52 kilo ligger bra till för att göra sin fångstman till laxakung i Karlshamn.

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En rad faktorer ligger bakom nedgången av gäddor i Göta älv och Nordre älv. Foto: Anders Lundin
Kris för populära gäddvatten – knappt någon föryngring

Göta älv i Ale kommun och Nordre älv inom Göteborgs stad har varit två populära gäddvatten för sportfiskare. Men frågan är hur länge till? En yngelinventering som Sportfiskarna genomfört visar på mycket låga tätheter av gäddyngel.

Det var på uppdrag av Göteborgs stad och Alefiskarna som Sportfiskarna inventerat gäddyngel i de båda älvarna. Bakgrunden var att gäddfisket har försämrats kraftigt under de senaste åren, och en teori är att föryngringen av gäddor inte fungerar tillfredsställande.

Inventeringen bekräftar just detta. I Nordre älv fångades endast två gäddyngel, båda strax nedströms Nordreälvsbron.
Här pekas flera faktorer ut som bidragande, exempelvis brist på bra lekområden, onaturlig vattenreglering, predation av spigg på gäddyngel samt predation av säl på vuxen gädda.

I Göta älv fångades 10 gäddyngel i det undersökta området.

De största hoten mot gäddbeståndet där anses, enligt Sportfiskarna, vara den onaturliga vattenregleringen, den tunga båttrafiken i älven samt predation från säl på vuxna och lekmogna gäddor.
Läs mer här!

Du kanske även gillar detta