" /> Storfångst av bonito | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Oväntad vintergäst. Magnar Ekren hade inte räknat med ett nät fullt av bonitos när han nyligen fiskade utanför Bergen. Foto: Elin Elvsås / www.bt.no
Storfångst av bonito

En norsk fritidsfiskare fick en sensationell fångst när han i torsdags vittjade sitt nät utanför Bergen. I maskorna satt 14 ryggstrimmiga pelamider, eller bonitos som de också kallas. Fiskarna väcker både frågor och fascination, då denna exotiska snabbsimmare föredrar varma vatten och brukar undvika den skandinaviska kusten under vintern.

De senaste åren har många sportfiskare i Sverige och Norge fått uppleva urkraften hos rusande bonitos, framförallt under sensommaren och det tidiga höstfisket då vattnet fortfarande är varmt. Men Magnar Ekrens oväntade vinterfångst visar att vissa individer har trotsat den skandinaviska kylan.

”Arten har blivit allt vanligare i Norge de senaste åren, men jag kan inte minnas några observationer under vintern”

– Arten har blivit allt vanligare i Norge de senaste åren, men jag kan inte minnas några observationer under vintern, säger forskaren Otte Bjelland till Bergens Tidende.

Foto: Elin Elvsås / www.bt.no

Huruvida det rör sig om en slumpfångst återstår att se. Men skulle boniton börja övervintra i norska vatten lär den få sällskap av fler sydliga besökare.
– Det har blivit allt vanligare att fisk stannar över vintern istället för att följa stimmen söderut, säger Otte Bjelland.

Även Anders Nicander, Fiskejournalens havsfiskeexpert, förvånas över fångsten.
– Jag tycker det är väldigt intressant att en art som förväntas trivas i varmare vatten hänger i Norge i januari! Är det en tillfällighet eller är det ett resultat av mildare vintrar, undrar han.

Läs mer om fångsten i Bergens Tidende här.

Hans Hällman

 

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Holm
Fisket skedde vid ett regnbågsvatten i Hubo-Långsjön, i Hofors kommun.
Lättnad efter ny dom i fiskekortsmål

Domen som många i fiskesverige väntat på har kommit. Det handlar om den omtalade fiskekortsdomen där två personer friades från olovligt fiske efter att tingsrätten ansett att fiskekort inte är personliga. Nu döms de två männen i hovrätten.

Det blir alltså en helomvändning i hovrätten i det omtalade målet som Fiskejournalen rapporterat om tidigare. De två åtalade männen döms nu till dryga dagsböter och skadestånd för olovligt fiske.
När Fiskejournalen pratar med Urban Henriksen i Hubo-Långsjön, området där händelsen inträffade, så är han lättad och lite överraskad.
– Jag hade faktiskt inte hoppats på att vi skulle få rätt och att det skulle gå vägen för oss, men det gjorde det ändå. Rättvisa har skipats.

Domen har fått mycket uppmärksamhet och väckt stor oro hos många aktörer som upplåter fiske, men Urban har inte hunnit ägna så mycket tankeverksamhet åt det specifika fallet.
– Nej, jag sitter faktiskt med 40-talet ärenden om olovligt fiske bara från förra året, men det är klart att det är skönt att det gick vägen både för oss och för resten av fiskesverige, säger han till Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta