Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Storfiskar på Falken

Gamle storfiskaren och charterskepparen Ulf Stahre har en speciellt känslig näsa för att hitta riktiga storfiskar. Bevisat nu senast när han tog Falken ut på Skagerrak-expedition.
Ulf, som under en följd av år dominerade svenskt havssportfiske, nöjer sig numera med att guida andra sportfiskare till deras drömfångster. För det mesta i vattnen söder om Skåne, men emellanåt tar han sin Falken på långresa. Nu senast bar det av till Bohuslän där Falken, med Fjällbacka sm bas, gjorde flera expeditioner långt ut i Skagerrak, bland annat till berömda 10-gradarn.
Och visst blev det fisk – stor fisk. På två turer blev det nio stycken som klarade storfiskgränsen, bland annat lubb och vitrocka av riktigt megaformat.
Kolla mera på Falkens hemsida.
Svenne Andersson

Jörgen Jonsson med en av expeditionens toppfiskar – en vitrocka på mäktiga 9,95 kilo.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta