Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Storflundra från Saltströmmen

En hälleflundra på 167 centimeter och 64 kilo blev största fisk när NordNatur och Mieko Fishing ordnade en hälleflundraresa till Saltströmmen.
De norska storflundrorna lockar och drar, så resan till Saltströmmen var uppskattad. Det började med en rejäl genomgång där S-O Larsson från Mieko Fishing gick igenom beten och hur man tacklar jiggarna. Därefter berättade campvärden Torfinn om Arctic Seasport.
Första fiskepasset gav tre små hälleflundror, men dag två blev det lite bättre utdelning. Redan på första nedsläppet fick Emil Deak ett tungt hugg och efter en halvtimmas kamp kunde han landa en hälleflundra som vägde 64 kilo och var 167 centimeter lång. Förutom en del andra fina flundror blev det också en rejäl bonusfisk, en havskatt på 11 kilo.
Svenne Andersson

Emil Deak drog resans största hälleflundra, 167 centimeter lång.

Emil Deak drog resans största hälleflundra, 167 centimeter lång.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta