Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Fiskejournalen
Storgädda i ösregn

Det är en myt att det nappar bättre när det regnar – men å andra sidan behöver regn inte betyda dåligt fiske. Fråga Victor Pege som fick den här fina gäddan en regnig julidag.
Victor, som bor i Ljusdal, åkte ut på Kalvsjön i Hälsingland med sin gudfar för en heldags trollingtur. Vädret var inte riktigt med de båda herrarna och regnet hällde ner hela dagen.
Men vad gjorde det så länge det nappade mest hela tiden.
”Vi hade fått rätt hyfsat med gös och gädda när den stora gäddan högg tio minuter innan vi skulle packa ihop och åka hem. Gäddan mättes, fotades och vägdes innan den fick simma tillbaka”, skriver Victor i anmälan till 100-klubben.
Den snygga och välfödda gäddan var hela 114 centimeter lång och högg på en riktig klassiker – en Bomber 15A.
Svenne Andersson

Regnigt och tråkigt väder, men vad gör det när man får en sådan här fin 100-klubbare.

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta