[/caption] " /> Storgös med enkla medel | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Storgös med enkla medel
En riktig storgös på 91 centimeter, som föll för en vertikalfiskat jigg, modell större.

En riktig storgös på 91 centimeter, som föll för en vertikalfiskat jigg, modell större.

”Man behöver faktiskt inte så avancerade grejor för att fånga stora gösar”, hälsar FJ-medarbetaren Daniel Helgesson och bifogar ett knippe bilder som syn för sägen.

Daniel med en fin gös på 82 centimeter. Den togs vid flötestrolling med mört.

Daniel med en fin gös på 82 centimeter. Den togs vid flötestrolling med mört.

Efter lite time-out har Daniel kommit tillbaka till fisket och gått hela vägen ”back to basics”. Vilket vill säga att han med enkla medel fiskat gös vid familjens sommarstuga i Västergötland.
”Vill visa att det faktiskt går att få pelagial storgös genom driftande blindfiske, utan navigator och med ett ekolod i 2000-kronorsklassen”, skriver han mejlet där han bifogar bilder på en hel rad storgösar.
De tre största dessa förhöstdagar mätte 82, 85 och 91 centimeter och bör alltså ha vägt nånstans kring sju till nio kilo. De två förstnämnda tog på flötestrolling med levande mört i frivattnet, cirka 9-12 meter ner. Den största av dem på vertikaljigg, Fin-S 7 tum.
”Härligt väder; högtryck, blåsigt och strålande sol – mitt favoritväder för gös”, avslutar Daniel.
Svenne Andersson


Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta